Hlavní obsah

Satirik kritizuje Merkelovou, že umožnila jeho stíhání za urážku tureckého prezidenta

– Berlín

Německý satirik Jan Böhmermann kritizuje kancléřku Angelu Merkelovou za to, že vláda umožnila jeho trestní stíhání za urážku zahraniční hlavy státu. Podle něj se kancléřka neměla podvolovat tlaku v otázce, kdy šlo o svobodu vyjadřování. Böhmermann před měsícem ve veřejnoprávní televizi ZDF přednesl báseň, v níž urážel a zesměšňoval tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Foto: Henning Kaiser, ČTK/AP

Satirik Jan Böhmermann

Článek

„Spolková kancléřka nesmí uhýbat, když jde o svobodu vyjadřování,” řekl Böhmermann v rozhovoru, který vyjde ve středu v týdeníku Die Zeit a jehož úryvky byly zveřejněny s předstihem.

„Ona mě ale místo toho vykostila, naservírovala mě nervově nemocnému despotovi k čaji a udělala ze mě německého Aj Wej-weje,” přirovnal se Böhmermann k čínskému výtvarníkovi, který v minulosti čelil perzekuci ze strany státních úřadů.

Böhmermann v rozhovoru také přiznal, že v souvislosti s hrozbou trestního stíhání prosil o pomoc i šéfa kabinetu Merkelové Petera Altmeiera. Vláda přesto v polovině dubna rozhodla, že satirika k trestnímu stíhání vydá. Bez jejího souhlasu by státní zastupitelství nemohlo stíhání vést a Böhmermann by čelil pouze občanskoprávnímu sporu kvůli pomluvě. V trestním procesu mu přitom za urážku zahraniční hlavy státu hrozí až pět let vězení.

Böhmermann přednesl báseň o tureckém prezidentovi na konci března ve svém satirickém programu Neo Magazin Royale ve veřejnoprávní televizi ZDF. Báseň, která obsahovala řadu vulgarismů, líčila tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana mimo jiné jako člověka, který porušuje lidská práva, ale také provozuje sex se zvířaty.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Televize ZDF kontroverzní pořad po silné kritice vyřadila ze svého internetového archivu. Uvedla však, že Böhmermannovi pomůže s nadcházejícími soudními spory. Za satirika se postavila i řada německých politiků, kteří často označovali báseň za nevkusnou, nicméně její odvysílání hájili právem na svobodu tisku. Erdogana přitom nevládní organizace obviňují, že se v Turecku snaží svobodu tisku omezit.

Reklama

Výběr článků

Načítám