Hlavní obsah

Z Libye dorazí do Evropy minimálně sto tisíc migrantů, varuje zmocněnec OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V letošním roce je nutné počítat s výrazným nárůstem počtu běženců ze severoafrických zemí. V rozhovoru pro nejnovější vydání německého nedělníku Welt am Sonntag to prohlásil zvláštní zmocněnec OSN pro Libyi Martin Kobler.

Foto: Reuters

Migranti na gumovém člunu, ke kterému míří na pomoc pobřežní stráž.

Článek

"To, že letos přijde do Evropy mnohem více migrantů přes Libyii, je jisté," řekl Kobler. "Dokud zde nebude funkční vláda, není možné tento problém účinně řešit," dodal.

V prvním čtvrtletí letošního roku přišlo z Libye do Evropy 24 tisíc lidí. "Když to člověk propočítá, tak s určitostí je možné očekávat přes Středozemní moře příchod nejméně 100 tisíc lidí," uvedl.

Mise Evropské unie Sophia, jejímž úkolem je boj proti pašerákům lidí u libyjských břehů, není podle podle Koblera řešením. "Operace Sophia je naopak operace, která migranty láká," řekl diplomat. "Převáděči vyvezou lodě na otevřené moře, občas i bez kapky nafty v nádržích. Pak zavolají nouzové číslo, protože vědí, že lodě EU lidi zachrání," dodal.

Cesta do Evropy přes Řecko je pro migranty méně atraktivní vzhledem k uzavření takzvané balkánské cesty a kvůli dohodě Evropské unie s Tureckem. Řekové totiž na základě této dohody běžence, kteří se na řecké ostrovy dostali přes turecké území, vracejí zpět do Turecka. Mnohem větší provoz nyní panuje na trasách přes Středozemní moře, kudy míří běženci zejména z Egypta a Libye do Itálie.

Reklama

Výběr článků

Načítám