Hlavní obsah

Ve Středozemním moři se potopil další člun s migranty, pohřešuje se 84 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gumový člun směřující z Libye do Evropy se 110 migranty na palubě se potopil v pátek večer přibližně 12 km od libyjských břehů. Celkem 84 osob je pohřešováno, 26 lidí se podařilo zachránit. Přeživším pomohla italská obchodní loď Valle Bianca, kterou na místo poslaly italské pobřežní úřady, sdělil na Twitteru mluvčí Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) v Itálii Flavio Giacomo.

Foto: Reuters

Ilustrační foto: Migranti sedící v gumovém člunu, který je zachránil po potopení jejich lodi v dubnu 2016.

Článek

Informace o obětech pracovníci IOM zjistili od přeživších, kteří jsou v současnosti na italském ostrově Lampedusa.

Již v první polovině dubna se ve Středozemním moři pravděpodobně utopilo až 500 uprchlíků, jejichž loď směřovala rovněž z afrického kontinentu za lepším životem do Evropy. Neštěstí tehdy podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) přežilo 41 lidí. Byli mezi nimi Somálci, ale také Etiopané, Egypťané a jeden Súdánec.

Pro běžence nyní kvůli březnové dohodě EU a Ankary přestává být atraktivní cesta do Evropy přes Řecko, kde po uzavření hranic balkánských států uvízlo několik desítek tisíc migrantů. Navíc na základě dohody Unie s Turky začali Řekové vracet migranty do Turecka.

V posledních několika týdnech tak roste počet běženců využívajících středomořskou trasu k cestě do Evropy. Od začátku roku připlulo podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) ze severní Afriky do Itálie téměř 20 tisíc migrantů, což je více než dvojnásobek ve srovnání se stejným obdobím roku 2015. Nejvíce migrantů připlouvajících touto trasou pochází z Nigérie (18 procent). Tři čtvrtiny z celkového počtu jsou muži. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám