Hlavní obsah

Polsko v obavách před Ruskem ustavuje celostátní domobranu

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Rozhodnutí o zřízení celostátní územní domobrany, jejíž první jednotky začnou ve třech vojvodstvích na východě země působit ještě letos, podepsal v úterý polský ministr obrany Antoni Macierewicz (68).

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr obrany Antoni Macierewicz

Článek

Za hlavní důvod vzniku označil obavy z Ruska s tím, že ve Smolensku, kde v roce 2010 při letecké katastrofě zahynul prezident Lech Kaczyňski s doprovodem, se „Polsko stalo první velkou obětí ruského státního terorismu, jehož cílem bylo zlikvidovat polské vedení“.

Zhruba 18 tisíc příslušníků domobrany tvořené studenty policejních akademií, hasiči i členy občanských iniciativ bude už záhy připraveno zajišťovat bezpečnost obyvatel, např. při organizování hromadných evakuací. Oddíly domobrany budou současně pravidelně poskytovat logistickou podporu polské armádě.

Členové domobrany podle Macierewicze už začínají s výcvikem, v jehož rámci se naučí používat zbraně a uplatňovat vojenskou taktiku a techniku první pomoci.

„Do konce roku 2019 bude mít domobrana 35 tisíc členů a její brigády budou působit ve všech 16 vojvodstvích,“ zdůraznil ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám