Hlavní obsah

Hymnu si děti nezazpívaly ani u památníků 11. září v New Yorku. Ze stejného důvodu jako na Hradě

New York

Nejen na Pražském hradě dějí se věci. Zazpívat státní hymnu v doprovodu své učitelky hudební nauky si nemohly ani americké děti u památníků obětí teroristických útoků z 11. září v New Yorku. Místní ostraha sbor z nižší střední školy Waynesville v Severní Karolíně vykázala s tím, že se dopouštějí „nepovolené demonstrace“. O případu informoval deník The New York Post.

Foto: Reuters

Květiny na památku obětí teroristického útoky z 11. září 2001 v New Yorku.

Článek

„Musíte přestat. Považujeme to za veřejnou demonstraci,“ křičel podle učitelky Marthy Brownové jeden ze strážců s tím, že ke zpěvu v prostoru památníků je třeba zvláštní povolení.

„Někteří studenti byli velmi rozrušení a zmatení. Řekla jsem jim, že na tomhle místě je třeba podřídit se autoritám i v případě, že jejich chování nerozumíme,“ dodala učitelka. Děti byly ve věku odpovídajícím počátečním ročníkům českých víceletých gymnázií.

Většina studentů byla v New Yorku poprvé v životě a Ground Zero, tedy místo, kde před 11. zářím 2001 stály věže Světového obchodního centra, se jich hluboce citově dotklo.

„Studenti si přáli to místo uctít, jak nejlépe uměli. Zpěv měl být jejich vyjádřením pocty,“ vysvětlila dále New York Postu učitelka Martha Brownová.

Podle ní stačilo, aby ostraha počkala 30 nebo 45 vteřin, než děti dokončily zpěv americké hymny The star-spangled banner, a pak jim mohla v klidu vysvětlit, že se na místě nesmí zpívat bez povolení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám