Hlavní obsah

Rakousko zavedlo kontroly na hranicích s Maďarskem, tvořily se dlouhé kolony

Právo, Ivan Vilček
Hegyeshalom/Nickelsdorf

Na maďarské dálnici M1 se v pondělí vytvářely až čtyřkilometrové fronty z důvodu zavedení hraničních kontrol ze strany Rakouska. „Jedu na letiště do Vídně. Se zdržením jsem počítal. Z kontrol na hranicích nemám radost, ale nedá se nic dělat,“ řekl Právu János z města Győr. Rakouští policisté kontrolovali především kamióny, nákladní vozy a dodávky.

BEZ KOMENTÁŘE: Rakousko-maďarská hraniceVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Vezu zboží do Rakouska. Kontrola mě zdržela asi 15 minut,“ uvedl řidič dodávky. Rakouský policista kontroloval hlavně nákladní prostor. „Zaměřujeme se především na migranty a pašeráky lidí,“ vysvětlil.

Kamióny prakticky zablokovaly pravý jízdní pruh, protože Rakušané je na hranicích váží. Pro ostatní vozidla tak zůstává volný pouze levý jízdní pruh.

„Pokud by v levém pruhu došlo k havárii, celá doprava zkolabuje,“ obává se řidič vozu se slovenskou poznávací značkou. Domácí řidiči kontroly obchází přes starý hraniční přechod Hegyeshalom-Nickelsdorf. Tady žádné kontroly nejsou a řidiči projedou bez zdržení.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Na hranicích se tvořily několikakilometrové kolony.

Mluvčí maďarské policie Gabriella Tóthová potvrdila, že Rakušané zavedli v pondělí kontroly pouze na tomto dálničním hraničním přechodu. Rakousko avizovalo, že v nejbližších dnech zavede hraniční kontroly také v burgenlandských okresech Eisenstadt, Mattersburg a Oberpullendorf.

Zadrželi převaděče

Maďarská policie zadržela v sobotu na dálnici M1 tři občany Velké Británie, kteří v dodávce převáželi do Rakouska čtyři Syřany a sedm Afghánců. Převaděči byli zadrženi a obviněni z pašování lidí.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Policisté hledali především nelegální imigranty.

Web maďarské policie informoval, že v neděli byli zadrženi další převaděči. Při kontrole vozidla BMW na rychlostní silnici M15 našli policisté dva Somálce a jednoho Pákistánce. Ve čtvrtek bylo na území Maďarska zadrženo celkem 232 migrantů, v pátek 134, v sobotu 161 a v neděli 81 migrantů.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Maďarská policie připisovala zvýšenou aktivitu převaděčů oznámení Vídně, že od pondělí začíná kontrolovat vozidla projíždějící do Rakouska.

Reklama

Výběr článků

Načítám