Hlavní obsah

Islamisté jsou jako rakovina, prohlásil belgický ministr. Premiér se ho zastal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Belgický premiér Charles Michel podpořil ministra vnitra Jana Jambona, který v neděli vyvolal pozdvižení a současně vlnu nevole svým prohlášením, že značná část belgických muslimů přivítala bruselské atentáty s nadšením. Jambon rovněž označil podporovatele terorismu za „rakovinu”, kterou je třeba ze společnosti odstranit.

Foto: Profimedia.cz

Belgický ministr vnitra Jan Jambon

Článek

"Značná část muslimské komunity v reakci na atentáty tancovala (radostí)," řekl podle listu De Standaard Jambon s tím, že „jde o rakovinu, kterou je potřeba ze společnosti odstranit”. Jambon rovněž obvinil předchozí vlády, že podcenily integraci muslimů do belgické společnosti. Opatření současného kabinetu podle něj nebudou mít okamžitý efekt.

Za svá slova si vysloužil vlnu kritiky, a to nejen z opozičních řad, ale i od svých kolegů ve vládě. Belgický premiér se ale ministra zastal. Podle Michela by se problémy v muslimské komunitě "neměly generalizovat, ale ani přikrašlovat".

"Mohu potvrdit, že úřady skutečně zaznamenaly oslavy útoků," řekl, mělo se jich ale podle jeho slov účastnit pouze minimum belgických muslimů.

Policie v belgické metropoli zaznamenala podle předsedy vlády bruselského regionu Rudi Vervoorta pouze jediný incident, kdy dva mladí muži oslavovali útoky nedaleko domu jednoho z podezřelých teroristů.

Jako Židé

Jambon, člen separatistické Nové vlámské aliance, na sebe svými výroky neupoutal v posledních dnech pozornost zdaleka poprvé. Minulý týden na otázku, jak je možné, že se teroristé dokázali v Belgii tak dlouho skrývat, odpověděl, že "Židům se taky dařilo žít čtyři roky v úkrytu, i když je nacistický režim hledal".

Bruselské atentáty z 22. března si vyžádaly 32 obětí. Polovina z nich zahynula při sebevražedných útocích na letišti Zaventem, druhá polovina ve stanici metra Maalbeek. [celá zpráva]

Kvůli údajnému podcenění bezpečnostních opatření nabídli krátce po atentátech svou rezignaci dva ministři Michelovy vlády. Jedním byl právě Jambon, druhým ministr spravedlnosti Koen Geens. Premiér obě demise odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám