Hlavní obsah

Slovák odsouzený za výbuch bomby v koši, se nedopustil teroristického činu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Sedmatřicetiletý Ladislav Kuc z Košic se nedopustil teroristického činu a jeho proces začne od začátku. Ve čtvrtek o tom rozhodl slovenský Nejvyšší soud.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenská policie. Ilustrační foto

Článek

V prosinci 2011 uložil Kuc podomácku vyrobenou výbušninu do odpadkového koše před restaurací rychlého občerstvení v Košicích. Výbuch nikoho nezranil a nezpůsobil ani vážnější materiální škody.

Provoz restaurace nebyl přerušen a personál považoval výbuch za zvuk petardy nebo dělobuchu. Podle původního rozhodnutí soudu chtěl Kuc „zastrašit obyvatelstvo a přinutit vládu, aby omezila usmrcování zvířat“.

„Skutkový stav byl určený správně, ale právně byl nesprávně posouzený. Jedná se o trestný čin všeobecného ohrožení. Běžná kriminalita byla posuzována jako trestný čin terorismu,“ uvedl Nejvyšší soud v odůvodnění rozsudku.

Případ se vrátí do Košic

Podle Nejvyššího soudu se nepodařilo prokázat, že obžalovaný chtěl svým jednáním zastrašit obyvatelstvo nebo donutit vládu k určitému jednání či opatřením. Případ se nyní vrátí k Okresnímu soudu v Košicích.

Nejvyšší soud poukázal rovněž na to, že Slovensko má nejpřísnější tresty za činy kvalifikované jako terorismus v Evropské unii. „Teroristy nemáme žádné, ale tresty máme nejpřísnější,“ konstatoval soud.

Kuc byl v roce 2014 odsouzen k 25 letům vězení za trestný čin terorismu. Stal se tak prvním Slovákem odsouzeným za terorismus. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám