Hlavní obsah

Medvědi zcela ztrácejí plachost, Vysoké Tatry vyhlásily mimořádnou situaci

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Přemnožení medvědi, kteří postupně ztrácejí plachost, způsobují obyvatelům Vysokých Tater stále větší problémy. Objevují se přímo u lidských obydlí a v blízkosti kontejnerů s odpadky už nejen v noci, ale i přes den. Město Vysoké Tatry proto v pátek vyhlásilo mimořádný stav.

Foto: Profimedia.cz

Medvěd hnědý

Článek

Medvědi vyhledávají především kontejnery s odpadky, ale snaží se dostat také do budov. Dobývali se například do hotelu a penzionu ve Starém a Novém Smokovci, do budovy základní školy v obci Vyšné Hágy a základní školy s mateřskou školou Dolný Smokovec.

„Letos se medvědi dobývali do obydlí už pětkrát a ve dvou případech napadli psy,“ konstatoval primátor města Vysoké Tatry Ján Mokoš po zasedání krizového štábu. Primátor připustil, že samospráva nemá povolení k odstřelu medvědů.

Obrovský nárůst

Za poslední týdny hlásí zvýšený výskyt medvědů především Vyšné Hágy, Nový Smokovec, Starý Smokovec, Dolný Smokovec, Tatranská Kotlina a Tatranská Lomnica.

Mokoš upozornil, že medvědi jsou v těchto lokalitách přemnoženi. „V okolí je jich několik stovek. Nárůst jejich počtu proti loňskému roku je obrovský,“ potvrdil náčelník městské policie Vysoké Tatry Miroslav Kolodzej.

Koncem března se medvěd pokusil dostat do hotelu ve dvě hodiny odpoledne. „V Dolním Smokovci nemohla řidička několik minut vystoupit z vozu, protože jí medvěd zatarasil cestu. V obci Vyšné Hágy zaútočil medvěd na psa jen pět metrů od vchodu do domu a snažil se ho odtáhnout do lesa,“ uvedl Kolodzej několik případů.

Výkonná ředitelka oblastní organizace cestovního ruchu regionu Vysoké Tatry Lenka Maťašovská upozornila, že v květnu přijíždí do Tater řada školních výletů a očekává se značný nárůst návštěvníků. „Situaci nemůžeme zlehčovat, ale není zas taková, aby lidé nemohli vycházet z domu. Hlavně ve večerních hodinách by se však lidé neměli pohybovat v blízkosti kontejnerů,“ řekla Maťašovská.

Problém je, že medvědi si zvykli na stravu z kontejnerů. Mláďata vychovaná svými matkami za poslední léta považují tento způsob obživy za přirozený.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám