Hlavní obsah

Stoupencům kurdské PKK sebereme turecké občanství, navrhl Erdogan

– Ankara

Turecko by mělo zvážit možnost zbavit stoupence Strany kurských pracujících (PKK) tureckého občanství. Prohlásil to konzervativní turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. PKK vede od roku 1984 povstalecký boj proti turecké vládě v zájmu práv kurdské menšiny. Turecká vláda její členy označuje za teroristy a PKK je v zemi postavena mimo zákon.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

"Turecká vláda nemá s teroristy o čem diskutovat," prohlásil v úterý Erdogan před skupinou právníků v Ankaře. Komentoval tak své pondělní rozhodnutí neobnovit mírová jednání s PKK.

"Abychom jim zabránili škodit, musíme přijmout všechna opatření včetně zbavení stoupenců teroristické organizace jejich občanství," uvedl Erdogan. "Tito lidé si nezaslouží být našimi občany. Nejsme povinni mít mezi sebou kohokoli, kdo je zapojený do zrady svého státu a jeho lidu," dodal.

Teroristy by se měli stát i novináři

V březnu se Erdogan dostal pod palbu kritiky za výzvu, aby byla definice terorismu rozšířena a zahrnula novináře, aktivisty i další, kdo "zneužívají své postavení, pera či tituly, a dávají je k dispozici teroristům".

Tentokrát se ale vůbec poprvé vyslovil pro odebrání občanství stoupencům PKK.

"Stoupenci teroru, co se vydávají za akademiky, špehové vystupující jako novináři, aktivista přestrojený za politika... nejsou odlišní od teroristů házejících bomby," dodal Erdogan, který často velmi agresivně vystupuje proti svým kritikům z řad žurnalistů. "Jako vlk v rouše beránčím slouží stejnému cíli jako členové teroristické organizace. Jako národ musíme být opatrní. Nikdo nesmí páchat zradu proti státu za našimi zády," hřímal turecký prezident.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám