Hlavní obsah

Bez němčiny a práce nedostanou migranti trvalý pobyt, navrhuje německý ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière (CDU) chce zpřísnit azylový zákon. Běženci, kteří odmítají integrační snahy - nebudou se učit německy a budou odmítat pracovní nabídky –, nezískají po třech letech povolení k pobytu, řekl politik televizi ARD. Ministr chce také do novely včlenit opatření, podle kterého by úřady mohly určovat žadatelům o azyl místo pobytu.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Běženci čekají v registračním středisku v Erdingu nedaleko Mnichova.

Článek

„Nechceme vytvářet ghetta,” zdůvodnil ministr tento krok. „Azylanti by se měli zdržovat tam, kde to uznáme za vhodné my jako stát, a ne tam, kde to uzná za vhodné uprchlík,” prohlásil de Maizière.

Právo nakázat azylantům místo pobytu by úřady podle ministra měly mít tak dlouho, dokud si nebudou běženci schopni zajistit vlastní živobytí.

Odborníci dlouhodobě varují, že žadatelé o azyl se budou chtít stěhovat do velkých měst, kde často žijí jejich příbuzní či členové jejich komunit a kde je rovněž snazší získat práci.

Nová pravidla chce de Maizière vypracovat spolu se spolkovou ministryní práce Andreou Nahlesovou (SPD). Změnu dosavadního zákona o integraci, která azylantům umožňuje získání povolení k trvalému pobytu po třech letech, by chtěl de Maizière předložit v květnu.

Koaliční partneři ministrovy Křesťanskodemokratické unie (CDU) návrh podpořili.

Do Německa v loňském roce přišlo asi 1,1 miliónu migrantů především z Blízkého východu a severní Afriky, kteří požádali nebo chtějí požádat o udělení azylu. Letos podle ministra de Maizièrea přišlo do země už dalších 100 tisíc lidí.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám