Hlavní obsah

V Belgii zastřelili šéfa bezpečnosti centra jaderného výzkumu

Charleroi
Aktualizováno

Bezpečnostní pracovník centra jaderného výzkumu v belgickém Fleures, byl ve čtvrtek večer zavražděn. V sobotu o tom informoval belgický zpravodajský server La Dernière Heure. Podle prvních zpráv šlo o pracovníka ostrahy jaderné elektrárny a měla mu být odcizena přístupová karta do elektrárny, vyšetřovatelé to ale popřeli.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Chladicí věž belgické jaderné elektrárny Tihange

Článek

Státní zastupitelství také popřelo, že by vražda souvisela s terorismem. Zavražděný je podle vyšetřovatelů Didier Prospero, pracovník bezpečnostní agentury G4S. K vraždě prý nedošlo v Charleroi, jak uváděly první zprávy, ale v obci Froidchapelle.

La Dernière Heure původně informoval že člen ostrahy jaderné elektrárny byl zastřelen už ve čtvrtek večer, když venčil svého psa ve městě Charleroi, zprávy o jeho vraždě se ale objevily až v sobotu.

Prospero ale podle zpravodajské agentury Belga nebyl zastřelen v Charleroi ale v čtyřicet kilometrů vzdáleném městečku Froidchapelle. Navíc byl údajně zastřelen doma ve vaně. Prosperovo tělo prý našly jeho tři děti, když se vrátily ze školy. Prospero pracoval jako šéf bezpečnosti v centru jaderného výzkumu v městě Fleurus, nikoliv jaderné elektrárny, jak uváděly první zprávy.

Podle serveru The Telegraph nezmizela ani Prosperova přístupová karta, dokumenty ani uniforma.

Vyšetřovatelé podle La Dernière Heure původně pracovali s verzí, že muž byl zabit právě kvůli své služební kartě, díky které se pachatelé mohli dostat do jaderné elektrárny. Světová média se rozcházejí v tom, o jakou ze dvou belgických jaderných elektráren jde, zda o Doel či Tihange. Obě elektrárny měly nicméně být cílem teroristů, kteří mají na svědomí útoky v Bruselu a Paříži. [celá zpráva]

Už dříve tento týden byly na základě varování zpravodajských služeb deaktivovány přístupové karty jedenácti pracovníkům v jaderné energetice, které policie podezřívá z napojení na islamisty. [celá zpráva]

Podle posledních zpráv mohli útočníci z Bruselu plánovat výrobu takzvané „špinavé bomby“, která je konstruovaná na základě tradičních výbušnin, obsahuje ale radioaktivní materiál. Podle zdrojů deníku je tato možnost tak pravděpodobná, že by justiční orgány byly raději, kdyby se tento zneklidňující incident nedostal na veřejnost. „Informace ale prosákla ze strany Charleroi,” dodal list.

Sledovali šéfa jaderného výzkumu

Ibrahim a Khalid El-Bakraouiovi, kteří jsou považováni za sebevražedné útočníky na bruselském letišti a metru, jsou rovněž podezříváni z účasti na plánu hnutí Islámský stát vytvořit bombu, která by kontaminovala velkou obydlenou oblast radioaktivními látkami. Bratři sledovali šéfa belgického střediska pro výzkum jaderné energetiky (SCK/CEN) a natáčeli si ho skrytou kamerou.

Bezprostředně po bruselských útocích byly obě belgické jaderné elektrárny evakuovány. Na bezpečnostní opatření došlo podle britského serveru The Telegraph i ve Francii, kde taktéž byly několika pracovníkům v jaderných elektrárnách zrušeny přístupové karty.

V souvislosti s úterními útoky v Bruselu, během kterých zemřelo více než třicet lidí, provedla policie v pátek razii v bruselském předměstí Schaarbeek a zadržela jednoho muže, který měl u sebe výbušninu. Muž se odmítl podrobit policejní prohlídce a vzal si jako rukojmí ženu s dítětem. Policisté muže zneškodnili střelou do nohy a obě rukojmí odvedli do bezpečí. Starosta Schaarbeeku následně uvedl, že muž je spojován s úterními útoky. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám