Hlavní obsah

Turci zadrželi 1700 migrantů na cestě do Evropy

– Ankara

Turecké úřady zadržely na pevnině i na moři 1734 migrantů, kteří se snažili dostat na řecký ostrov Lesbos. Chyceno bylo i 16 pašeráků.

Foto: Huseyin Caliskan, ČTK/AP

Přístavní hráz ve městě Didim, odkud se uprchlíci vydávají do Řecka.

Článek

Migranti byli zadrženi na moři, na cestě k moři nebo v ubytovnách. Byli převezeni na sportovní haly ve městě Dikili. Původně Reuters s odvoláním na úřední zdroje hovořila o 3000 zadržených uprchlících.

Migranti, většinou ze Sýrie a Afghánistánu, podstoupí výslech, na jehož základě úředníci rozhodnou o jejich dalším osudu.

"Myslím, že existuje mnoho lidí, kteří utíkají před válkou do Evropy, a myslím, že je to problém," řekl agentuře Reuters 27letý Ísam Chatíb, který uprchl z Damašku a je mezi zadrženými.

Můžeme kamkoliv do Evropy, myslí si migranti

Vyjádřil také široce zastávaný názor mezi migranty, že pokud by se mu podařilo dostat na řecké ostrovy, bude se moci volně usadit kdekoli v Evropě. "Všichni se tam potřebujeme dostat legální cestou, možná ne přes moře," dodal.

Na summitu EU v Bruselu dnes premiéři a prezidenti unijních zemí a turecký premiér Ahmet Davutoglu potvrdili dohodu o vracení migrantů z řeckých ostrovů do Turecka. Od neděle by všichni uprchlíci připlouvající na řecké ostrovy neregulérním způsobem měli být vraceni do Turecka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám