Hlavní obsah

Ve Francii soudí sadistického zubaře, který v ordinaci zmrzačil celou vesnici

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevers

Před francouzským soudem stanul nizozemský zubař, jenž během své několikaleté praxe v obci Chateau-Chinon stihl zmrzačit takřka všechny obyvatele vesnice. Jednapadesátiletý Jacobus van Nierop důvěřivým vesničanům vytrhával zdravé zuby, lámal čelisti a zbytečně rozřezával dásně. Působil jim tím život ohrožující zdravotní komplikace, jako například otravu krve.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Napíchal mi sedm nebo osm injekcí a pak mi vytrhl osm zubů najednou, krvácela jsem tři dny,“ vypověděla 65letá Sylviane Boulesteix, která k dentistovi, jenž si nechával říkat Mark, přišla, aby jí upravil zubní protézu.

Doktor hrůzy, jak Nieropovi začala přezdívat média, do vesnice Chateau-Chinon na malebném francouzském venkově nezavítal náhodou. Zubař v obci dlouhodobě chyběl, a tak se radnice rozhodla najmout Nizozemce.

„Když se mnou skončil, odevšud mi trčely kusy masa,“ svěřil se agentuře AFP osmdesátiletý pacient nizozemského zubaře Bernard Hugon.

Zmrzačil 120 lidí

Poškození pacienti se sjednotili až poté, co si o hrůzných praktikách sadistického dentisty navzájem řekli a podali hromadnou žalobu. Skupina žalujících se rychle rozrostla na více než 120 lidí. Jacobus van Nierop však už v té době pobýval za oceánem, kam se - zřejmě vědom toho, co se chystá - narychlo odebral.

Nebylo mu to nicméně nic platné, protože jej francouzští vyšetřovatelé vypátrali. Stopy vedly až do malé vesnice v kanadské provincii New Brunswick, kde byl van Nierop zatčen a na základě mezinárodního zatykače v září 2014 vydán do Francie.

Vydání se nicméně jednapadesátiletý zubař bránil zuby nehty. Kanadské úřady se snažil přesvědčit, že je šílený. Když si pro něj policie přišla, demonstrativně si podřezával hrdlo, později zase tvrdil, že je transsexuál a že si za mřížemi sáhne na život.

Dosud to však neučinil a tak mu, v případě že bude shledán vinným, hrozí až deset let vězení a pokuta ve výši miliónů eur.

Než soud vynese verdikt, vyslechne si tribunál výpovědi všech poškozených pacientů. Jeden z nich bude například vzpomínat, jak mu zubař hrůzy při každém ošetření aplikoval „malé píchnutí“, což spočívalo v podání velké dávky narkotik.

„Pokaždé, když se mnou skončil, jsem byla ospalá, naprosto odrovnaná, on mi ale vypsal pozvánku na další ošetření o několik dní později,“ citují agentury AP a AFP pacientku Nicole Martinovou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám