Hlavní obsah

NATO rozšiřuje námořní misi u Řecka a Turecka, chce omezit pašování lidí

Aktualizováno

Severoatlantická aliance v neděli oznámila, že rozšiřuje svou námořní misi v Egejském moři ve snaze zabránit pašování migrantů. Nově bude moci Aliance operovat i v teritoriálních vodách 12 námořních mil (asi 22 kilometrů) od pobřeží Řecka a Turecka. V současnosti tam operují tři plavidla, podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga se k nim připojí další.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Člun migrantů u pobřeží řeckého ostrova Lesbos

Článek

Stoltenberg rozšíření mise vítá. Nově podle něj půjde také o větší spolupráci s agenturou EU pro ochranu unijních hranic Frontex. "Lodě NATO již shromažďují informace a provádějí monitorování v Egejském moři. Jejich aktivita bude nyní rozšířena i do teritoriálních vod," uvedl Stoltenberg. Velitelé NATO podle něj své operace koordinují s řeckými i tureckými představiteli.

"Účelem nasazení NATO není zastavit či vracet lodě s migranty, ale pomoci našim spojencům Řecku a Turecku, stejně jako Evropské unii, v jejich snaze bojovat s pašováním lidí a zločineckými sítěmi, které ještě více rozdmýchávají současnou krizi," dodal šéf NATO.

Podle Stoltenberga je mise dobrým příkladem toho, jak mohou NATO a Evropská unie spolupracovat, aby společně čelily problémům.

Reklama

Výběr článků

Načítám