Hlavní obsah

Vojska Varšavské smlouvy pozval Dubček, ohlásila ruská ambasáda

Právo, ivi (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Vojska Varšavské smlouvy pozval v roce 1968 do Československa tehdejší první tajemník ÚV KSČ Alexander Dubček, tvrdí ruský historik Svjatoslav Rybas. Jeho vyjádření uveřejnilo na sociální síti Velvyslanectví Ruské federace v Bratislavě. Upozornil na to slovenský občanský aktivista Juraj Smatana, který požádal velvyslanectví, aby tento text ze svých stránek odstranilo.

Foto: ČTK

Sovětské tanky na Václavském náměstí v srpnu 1968

Článek

„Žádáme vás, jako občané Slovenské a České republiky, abyste tyto výroky z vašich stránek odstranili. Urážejí nejen památku Alexandera Dubčeka, ale všechny občany Československa, kteří tu dobu přežili,“ napsal Smatana.

Ruská ambasáda píše o loňské návštěvě Rybase na Slovensku, kde měl sérii setkání se studenty, politology a spisovateli. V rámci těchto besed se Rybas odvolal na svůj rozhovor s bývalým sovětským diplomatem Valentinem Falinem a řekl, že vojska Varšavské smlouvy pozval do Československa Dubček.

Tvrzení o Dubčekově pozvání zveřejnilo ruské velvyslanectví na Slovensku.

Tehdejší první tajemník Ústředního výboru Komunistické strany Československa (ÚV KSČ) měl podle těchto informací 16. srpna 1968 osobně telefonovat sovětskému vůdci Leonidu Brežněvovi a žádat o vojenskou invazi. Po zasedání předsednictva ÚV KSČ o čtyři dny dříve měl totiž Dubček prohlásit: „Pokud dospěju k závěru, že jsme na prahu kontrarevoluce, osobně pozvu sovětská vojska.“

Foto: Václav Jirsa, Právo

Alexander Dubček

Obludné, neuvěřitelné

Server Topky.sk označil informace na stránce ruské ambasády za „obludnou a neuvěřitelnou lež“ a ruskou propagandu. Server Aktuality.sk uvedl, že ruská ambasáda propaguje subjektivní vyhlášení Rybase, které je v rozporu s tvrzením historiků.

Všeobecně je známo, že v srpnu 1968 poslali českoslovenští straničtí představitelé v čele se členem ÚV Vasilem Biľakem do Moskvy tzv. zvací dopis se žádostí o vojenskou pomoc.

Rybas na svých přednáškách podle Aktualit.sk, které odkazují na stránky ambasády, také řekl, že vznik Československé republiky byl součástí protiněmecké západní strategie. „Masaryk a Beneš získali hodně, ale vůbec ne všechno,“ měl říci Rybas.

Autor Stalinova životopisu

Tvrzení o údajném Dubčekově pozvání vyslovil spisovatel a historik Svjatoslav Rybas, z jehož pera vzešel například životopis bývalého sovětského diktátora Josifa Vissarionoviče Stalina či dlouholetého ministra zahraničí Sovětského svazu Andreje Gromyka.

Zůstali 23 let

Invazi do Československa bez vědomí představitelů československého státu uskutečnil Sovětský svaz 21. srpna 1968 spolu se satelitním Maďarskem, NDR, Bulharskem a Polskem.

V prvním sledu vtrhlo do země zhruba 100 tisíc vojáků s 2300 tanky a 700 letadly. Postupně se okupační vojsko rozrostlo až na 750 tisíc vojáků a 6000 tanků.

V zemi do počátku 90. let zůstali jen Sověti.

V roce 2013 navštívil také Prahu. „Když Svjatoslav Rybas při setkání s Hynkem Kmoníčkem hovořil o osobnosti Stalina, podtrhl, že sovětský představitel ´nám nespadl z Marsu´, ale byl historickým pokračovatelem ruských reformátorů imperátorského období, přičemž jejich reformy byly přervány rychlým zbavením moci cara Mikuláše II,“ napsaly tehdy Haló noviny o jeho setkání s nynějším šéfem zahraničního odboru Pražského hradu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám