Hlavní obsah

Do Evropy dorazilo dalších 131 000 běženců, víc než loni za půl roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva
Aktualizováno

Evropě hrozí humanitární krize, na níž se zčásti sama podílí, varoval v úterý mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Adrian Edwards. Upozornil, že od počátku roku na starý kontinent přes Středozemní moře dorazilo dalších 131 724 běženců. Velká část z nich se kvůli uzavírání hranic hromadí v Řecku, které nápor nezvládá.

Foto: ČTK/AP

Běženci na člunu u řeckého ostrova Lesbos

Článek

Počet nově příchozích se sice v zimním období snížil, přesto je za dva měsíce nového roku vyšší než za celou první polovinu předchozího roku. Plavbu z Turecka do Řecka pak jen za leden a únor nepřežilo 410 lidí.

Evropské vlády však při řešení problému nespolupracují a uzavírání hranic zadělává v Řecku na humanitární krizi, upozornil Edwards. Poukázal také na to, že v Řecku bylo v pondělí večer 24 000 migrantů, kteří potřebují střechu nad hlavu.

Víc než 8000 lidí je u hranice s Makedonií a nejméně 1500 z nich v noci na pondělí spalo v zimě na holé zemi. Běžencům se nedostává jídla, vody a pohybují se ve špatných hygienických podmínkách.

Edwards varoval, že takový stav by mohl být v rozporu s unijním a mezinárodním právem. Mezi migranty podle něj narůstá napětí, které živí násilí a jen hraje do karet pašerákům lidí, kterým byznys vynáší závratné sumy.

Evropská komise chystá pomoc

Řecké úřady sice zřídily pro běžence záchytná střediska, ale jejich kapacita s dalšími příchody a uzavřením makedonské hranice přestává stačit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dav migrantů prorazil na řecko-makedonské hranici plotVideo: Reuters

Jak ale napsala v pondělí agentura DPA, plánuje Evropská komise nouzovou pomoc Řecku pod náporem migrantů.

Řecká agentura AMPE uvedla, že by pomoc mohla dosáhnout výše půl miliardy eur (13,5 miliardy korun), deník The Wall Street Journal dokonce informoval o 700 miliónech eur (téměř 19 miliard korun).

Eurokomisařka Mina Andreevová ohlásila, že pomoc má sloužit k posílení přijímacích a ubytovacích kapacit v zemi pro uprchlíky a ke zlepšení kontroly vnějších hranic.

Podporu Řecku vyjádřil v úterý také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám