Hlavní obsah

Mami, konvertoval jsem k islámu. Britští školáci dostali podivný domácí úkol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saint Peter Port

Zdánlivě nevinná domácí úloha z hodiny náboženské výchovy pro studenty jedné z britských středních škol vyvolala na ostrově Guernsey skandál. Týkala se totiž třaskavého tématu islámu. Žáci dostali za úkol napsat rodičům fiktivní dopis, v němž měli vysvětlit, proč k této víře konvertovali.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mnozí rodiče žáků se při domácí přípravě zhrozili. Jejich ratolesti měly matkám a otcům vysvětlit, co je přimělo stát se muslimy a co dobrého jim islám dává. Pobouření rodiče se proto na sociálních sítích a posléze i osobně ve škole rozhořčovali, že škola vede děti k podobným úvahám v době, kdy se mladí Britové houfně radikalizují.

„Idiot, který tohle vymyslel, nemá ve škole ani ve vzdělávacím systému co pohledávat,“ cituje list The Daily Mail jednoho z naštvaných otců.

Další rodiče namítali, že studenti ve věku dvanácti a třinácti let z takové úvahy ještě nemohou mít rozum.

„Promiňte, ale já i Will to - stejně jako mnozí další rodiče - vnímáme jako něco nepřijatelného. Děti jsou snadno ovlivnitelné a představte si, co by se mohlo stát, kdyby se k těm dopisům po letech někdo dostal,“ stěžuje si dále jedna z matek Gemma Goughová.

„Učte děti o všech náboženstvích, ale buďte opatrní ve výzvách, aby se stali muslimy. V dnešní době a ve věku, kdy je tak snadné mladé zradikalizovat, je to nebezpečný způsob, jak s nimi mluvit,“ vyzývá na webu další přispěvatel

Škola pochybení odmítá

Vedení školy Beaucamps to ale vidí jinak a kritiku odmítá. Tvrdí, že ostrov Guernsey, na němž se škola nachází, přijal osnovy zavazující učitele referovat o křesťanství i všech ostatních pěti hlavních náboženstvích ve stejném měřítku.

Je důležité, aby se naši studenti mohli naučit porozumět otázkám všeho, co je kolem nich.
Vysvětlení úřadů

„Je důležité, aby se naši studenti mohli naučit porozumět otázkám všeho, co je obklopuje. A stejně jako ve všech předmětech, budou domácí úkoly (v náboženské výuce pozn. red.) nastaveny tak, aby pokryly všechny aspekty studijních osnov,“ cituje zpravodajský server Guernsey Press vyjádření místních úřadů.

Rodiče, kteří si stěžovali na Facebooku, už kontaktovali školu a s vysvětlením kontextu jsou spokojeni, uzavřel citovaný web.

Ostrov Guernsey nalézající se v Lamanšském průlivu blíž k francouzským břehům, je z drtivé většiny křesťanský a před nedávnem odmítl přijmout syrské uprchlíky, za což si předseda místní vlády (Guernsey je britským korunním závislým územím) Jonathan Le Tocq vysloužil kritiku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám