Hlavní obsah

Slovinsko pošle na hranice vojáky

Lublaň

Slovinský parlament v pondělí schválil vládní plán na využití armády při ochraně hranic. Informovala o tom agentura Reuters. Příslušníci ozbrojených sil budou na hranicích pomáhat policii při kontrole proudu uprchlíků.

Foto: Leonhard Foeger , Reuters

Běženci ve Slovinsku. Fotografie je z minulého týdne.

Článek

Pro návrh, který parlamentu předložila vláda premiéra Mira Cerara, hlasovalo 69 poslanců, proti se jich postavilo pět. Armáda bude moci policistům na hranicích pomáhat po dobu tří měsíců, uvedl před hlasováním na tiskové konferenci Cerar.

"Ze strany armády nepůjde o vojenskou akci. Armáda bude pouze pomáhat policii s ostrahou hranice a směřováním migrantů, kteří by se pokusili překročit zelenou hranici, do přijímacích center," uvedl premiér. Počet vojáků na hranicích bude podle něj záviset na síle migračního proudu.

Ve Slovinsku působí od počátku listopadu při ochraně vnějších hranic schengenského prostoru i dvě desítky českých policistů. Uprchlíci proudí do země takzvanou balkánskou cestou přes Řecko, Makedonii a Srbsko.

Slovinská vláda se rozhodla povolat k ochraně hranic armádu krátce poté, co sousední Rakousko oznámilo, že bude přijímat nanejvýš 80 žadatelů o azyl denně a dalších 3200 běženců nechá projít do dalších zemí, jako je Německo. Od loňského října, kdy Maďarsko postavilo plot na hranicích s Chorvatskem, a migrační proud se tak přesunul do Slovinska, prošlo dvoumiliónovou zemí asi 474 000 migrantů.

Reklama

Související články

Německý ministr zkritizoval rakouské kvóty

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière v neděli kritizoval rozhodnutí Rakouska přijímat jen desítky žadatelů o azyl denně a naopak tisícovky těch, kteří...

Výběr článků

Načítám