Hlavní obsah

Běženci vzkřísili v Německu krajní pravici

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už několik měsíců se preference strany Alternativa pro Německo (AfD) ubírají jediným směrem – vzhůru. Seskupení původně založené v roce 2013 euroskeptickými profesory a podnikateli prošlo bleskovým přerodem. A neomylně vycítilo zlatou žílu – rozladěnost Němců z uprchlické krize.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace AfD v Berlíně. Archivní snímek

Článek

Mnozí voliči se odvracejí od spolkové vlády. Kancléřka Angela Merkelová se svým přístupem k běžencům prohospodařila v očích mnohých původní důvěru. „Je to dárek pro nás,“ hodnotí Alexander Gauland (74), místopředseda AfD, změnu ovzduší vůči uprchlíkům v posledních týdnech v Německu.

Jenom to však na úplné vysvětlení úspěchu strany napravo od kancléřčiných křesťanských demokratů (CDU) nestačí. CDU se v  éře Merkelové pronikavě profilovala sociálnědemokratickým směrem. Důsledkem je, že mezi bytostně konzervativními voliči vzniklo vakuum. Což AfD hravě vyplnila.

Foto: Profimedia.cz

Čtyřicetiletá Frauke Petryová je spolupředsedkyní a hlavní tváří AfD.

Foto: Profimedia.cz

Marcus Pretzell (vpravo), spolupředseda AfD v Severním Porýní-Vestfálsku a přítel Petryové

„Nejeden pravicový Němec má za to, že AfD jim vrátí starou dobrou CDU z epochy kancléře Helmuta Kohla. Merkelové vyčítá nedostatek zásadovosti, přílišný liberalismus, nekatolictví a multikulti,“ objasňuje volební analytik Klaus-Peter Schöppner.

Foto: Profimedia.cz

Místopředseda AfD Alexander Gauland

Necelý měsíc před napjatě očekávanými zemskými volbami v Bádensku-Württembersku, Porýní-Falci a Sasku-Anhaltsku průzkumy věští AfD drtivý průnik do všech sněmů – do dvou se má vyšvihnout s dvouciferným výsledkem a do jednoho na pozici třetí nejsilnější síly.

Role si rozdělili

AfD se dere vzhůru celostátně – poslední sondy jí připisují 12 procent, což jí zaručuje třetí příčku i na spolkové úrovni, avšak nikde se nedere tak dravě do popředí jako v nových spolkových zemích. „Příznivci v někdejší NDR na rozdíl od západu Spolkové republiky nehledají konzervativní alternativu. Jde jim o vzpouru vůči zavedené politice,“ napsal týdeník Der Spiegel.

O tom, jak si AfD dál povede, v neposlední řadě rozhodnou schopnosti jejích špiček. Ty si role rozdělily následovně:
tvář – Frauke Petryová (40), spolupředsedkyně strany
mozek – Alexander Gauland (74)
provokatér – André Poggenborg (42), šéf AfD v Sasku-Anhaltsku
pistolník – Björn Höcke (43), spolupředseda AfD v Durynsku
muž v pozadí – Marcus Pretzell (42), spolupředseda AfD v Severním Porýní-Vestfálsku a přítel Petryové.

Místo lhářů Pinocchio

Od okamžiku, kdy Petryová loni v červenci na stranickém sjezdu v Essenu zatlačila do pozadí křídlo otců zakladatelů, vysílá stranické vedení tuto promovanou chemičku s diplomy z Británie i ze Spolkové republiky do televizních diskusí. Vystupuje zásadně nenalíčená. Zběsilost je jí cizí – naopak uvážlivě volí slova: například místo „ulhaného tisku“ používá obrat „pinocchiovský tisk“ v narážce na proslulou pohádku o loutce, které pokaždé, když řekla lež, povyrostl nos.

Foto: Profimedia.cz

Björn Höcke, spolupředseda AfD v Durynsku

Její život poznamenalo dětství v NDR a mládí ve Spolkové republice. Její otec se nevrátil ze služební cesty na Západ. Teprve po pádu berlínské zdi v listopadu 1989 – to jí bylo čtrnáct – se za ním mohla rodina vystěhovat.

„Život na Západě mě zklamal,“ svěřila se týdeníku Der Stern. „NDR jsem považovala za příliš sešněrovanou a dusící, Spolkovou republiku naopak za rozvolněnou, bezbřehou. Dlouho jsem se cítila jako ztracená duše, jako žena bez kořenů.“

Na gymnáziu v Bergkamenu v Porúří, kde 17 procent obyvatel má turecké kořeny a kde žije početná vietnamská menšina, odmaturovala s průměrem 1,1 – nejlépe v ročníku. Při přípravě výměnného pobytu ve Francii se sblížila se Svenem Petrym, druhým nejlepším studentem. Později se vzali. Sven se stal pastorem a mají čtyři děti. „Byla to dvojice snů,“ vybavuje si Heinrich Peuckmann, spisovatel a její středoškolský učitel.

A právě v její osobnosti se skrývá Achillova pata AfD. Její sólové výstupy, autoritářský styl a pocit řady členů, že vliv jejího partnera Marcuse Pretzella, kvůli němuž opustila Svena, je nepřiměřeně vysoký, podemílají její pozici.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Yves Logghe, ČTK/AP

Reklama

Výběr článků

Načítám