Hlavní obsah

Merkelová je před summity EU a V4 stále izolovanější, píše německá agentura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová je v úsilí o přerozdělování uprchlíků v EU stále izolovanější. Její plány odmítají Francie, země visegrádské skupiny (V4) i Rakousko, konstatovala v neděli německá agentura DPA. Schůzka premiérů zemí V4 bude v pondělí, summit pak uprostřed týdne.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová na sobotní tiskové konferenci v Berlíně

Článek

„Už i Francie se nyní veřejně staví proti přijímání dalších uprchlíků. Pro kancléřku Merkelovou tak bude obtížnější dospět před summitem EU ke shodě," upozornila DPA s poukazem na kancléřčiny plány, jejichž součástí je i převzetí části syrských uprchlíků od Turecka výměnou za posílení kontroly migrantů a hranic.

Francouzský premiér Manuel Valls přitom v sobotu v Mnichově kategoricky odmítl, aby jeho země přijímala další uprchlíky kromě už přislíbených 30 000.

V pondělí se v Praze setkají premiéři zemí V4 a Rakouska, aby přiměli Makedonii k uzavření své hranice s Řeckem. Visegrádské země (ČR, Maďarsko, Polsko a Slovensko) přitom platí za „kritiky německé vítací politiky", dodává německá agentura ve výčtu odmítavých postojů vůči uprchlické politice Merkelové.

Na pražské schůzce budou státníci jednat o posílení ochrany hranic mezi Bulharskem, Makedonií a Řeckem. Časopis Der Spiegel ve svém aktuálním vydání napsal, že se země V4 svým záměrem ochrany schengenských hranic a uzavření balkánské trasy pro uprchlíky staví proti Merkelové.

Na nadcházejícím summitu EU příští týden ve čtvrtek a pátek prý hrozí otevřený střet mezi Merkelovou a zeměmi, které její plán odmítají.

Státní tajemník české vlády pro evropské záležitosti Tomáš Prouza však v sobotu naznačil, že záložní plán V4 není v rozporu s tím, že tyto země i nadále plně podporují spolupráci s Tureckem.

Valls v Mnichově rovněž potvrdil, že jeho vláda odmítá trvalý přerozdělovací mechanismus. Nyní je prý třeba naplnit to, co bylo dojednáno, což je mimo jiné kontrola vnějších hranic EU a budování registračních center pro uprchlíky v Řecku a Itálii.

Související téma:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Postoj Francie nikterak nepřekvapil bavorského premiéra Horsta Seehofera. „Znám jejich mínění. A neposunou se ani o píď," řekl Seehofer. Na otázku, jaké vyhlídky má Merkelová se svými návrhy na summitu EU, odpověděl, že doufá v její úspěch. ”To teď říkám opravdu upřímně. Protože tady jde i o to, aby Evropa ve svém celku zůstala akceschopná. Nechci si teď vůbec představit, jaké problémy bychom tu měli, kdyby to nefungovalo," poznamenal Seehofer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám