Hlavní obsah

Bylo to zoufalství, popsala přeživší Češka pád laviny v Tyrolsku

• Aktualizováno
Novinky, mif

Pět mrtvých. Tolik životů si vyžádal v sobotu pád laviny v Tyrolských Alpách. V těch se pohybovaly dvě skupiny Čechů, které během okamžiku musely bojovat o své životy. „Bylo to naprosté zoufalství,“ řekla v rozhovoru pro Český rozhlas (ČRo) jedna z přeživších dívek.

Foto: ZOOM.TIROL, ČTK/AP

Záchranné práce po pádu laviny v Tyrolsku

Článek

V místech, kde spadla lavina, se pohybovaly dohromady dvě desítky Čechů. V jedné skupině bylo 12 freeriderů, ve druhé osm skialpinistů. Navzájem se přitom neznali.

„Dělali jsme všechno tak, jak jsme měli. Veškerá rizika jsme procházeli, nacvičovali… Cítili jsme, že jsme v rukou dvou zkušených kluků, kteří vědí, co dělají. Rozhodně to nebyli kluci, kteří by si chtěli něco dokazovat,“ prohlásila přeživší dívka v rozhovoru.

Sobota podle ní probíhala naprosto standardně. „Dodržovali jsme rozestupy, všichni jsme měli funkční pípáky i ABS batohy. Opakovaně jsme dělali testy sněhu sondou, jestli je stabilní a drží. Přesto se to stalo,“ podotkla dívka.

Lavina na ní spadla dvakrát 

Obří masa sněhu ji zasypala dvakrát. „Poprvé mi koukala ven hlava, protože airbagy výborně zafungovaly, pak přišla druhá vlna. Ale i poté jsem měla hlavu těsně nad povrchem.” Pomocí ruky, která jí kryla obličej, si udělala otvor do sněhu, aby mohla dýchat, popsala svůj boj o život.

Foto: ZOOM.TIROL, ČTK/AP

Záchranáři vyprošťují lyžaře, které v sobotu zavalila lavina.

„A pak už jsem jen čekala, až někdo přijde. Od samého začátku nám říkali, že jediný, kdo vás může zachránit, jsou ti kámoši, se kterými tam jste. A to je pravda... Záchranáři pak tahali už jen ta mrtvá těla,“ uvedla s tím, že ze sněhu si členové obou skupin pomáhali navzájem.

Nejhorší podle ní bylo čekání a nejistota: „V tu chvíli vám to připadá, že všechno trvá hrozně dlouho. Máte strach, že přijde něco dalšího. Je to jedno velké zoufalství, prostě jen čekáte.“

Riziko prý nepodcenili

Přiznala, že na podobné výpravě byla poprvé v životě. Námitky na podcenění lavinového rizika však odmítá: „Rozhodně tam nebylo varování ‚nechoďte tam, je to nebezpečné‘. Ale ty hory jsou vždycky nebezpečné, vždycky se může stát něco. Myslím, že problém bylo sluníčko, které se začalo opírat do té skály, a tak to vlastně všechno spustilo.“

Podle ní to nezpůsobila druhá skupina, která se pohybovala ve vyšší části kopce. „Prostě to najednou spadlo,“ uzavřela.

Při pádu laviny u Wattenbergu bylo zasypáno celkem 17 lyžařů z České republiky, pět z nich neštěstí nepřežilo. Tři zranění skialpinisté už byli propuštěni z nemocnice.  [celá zpráva]

České ministerstvo zahraničí na základě identifikace odpoledne upřesnilo, že oběti jsou muži ve věku od 34 do 38 let. "Státní zástupce uvolnil všech pět těl k převozu do České republiky," řekla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová. Úřady už kvůli repatriaci těl vyrozuměly rodinné příslušníky v Česku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám