Hlavní obsah

Američany a Brity zabíjí opiát 50krát silnější než heroin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchester

Spojené státy i Velkou Británii stále více zaplavuje nebezpečný syntetický opiát fentanyl, který je stokrát silnější než morfium a padesátkrát účinnější než heroin. Překupníci drog heroin s levnějším fentanylem míchají nebo ho přímo zaměňují. Nic netušící narkomané tak umírají na předávkování.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejhorší je situace v americkém státě New Hampshire, kde už letos zaznamenali 399 smrtelných předávkování opiáty, přičemž ve více než dvou třetinách případů sehrál roli právě fentanyl, který se mimo jiné pro svou krátkou dobu účinku běžně používá ve zdravotnictví.

Naneštěstí se jej ale naučily používat také mexické drogové gangy a zaplavují s ním černý trh.

A nebezpečné směsi opiátu se už objevují v Evropě, konkrétně ve Spojeném království. „Tahle droga vybíjí naše občany,“ potvrdil deníku The Guardian manchesterský policejní šéf Nick Williard.

A statistiky z městských nemocnic mu dávají za pravdu. Za loňský rok tam zemřelo na předávkování 69 lidí, v roce 2014 přitom statistiky evidují jen 14 lidí.

Směs z kuchyňského mixéru

„Míchají to tak neodborně, že jednou můžete dostat sáček s heroinem, jindy téměř čistý fentanyl, který vás zabije. Zaznamenali jsme případy, kdy k tomu používali kuchyňský mixér,“ dodal Williard s tím, že se s fentanylem setkali také policisté a zdravotníci v dalších britských městech.

Fentanyl byl registrován v šedesátých letech minulého století jako opioidní analgetikum s krátkým ale velmi silným účinkem. Ve Spojených státech se smíchaný s heroinem objevil na drogovém trhu už mezi roky 2005 a 2007 a připravil o život přes tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám