Hlavní obsah

Pentagon: Ruská stíhačka ohrozila americký letoun, přiblížila se na 4,5 metru

Washington

Ruský bojový letoun tento týden nad Černým mořem provedl nebezpečný manévr v těsné blízkosti výzvědného letadla amerického letectva, když se k němu přiblížil na méně než pět metrů. Oznámil to Pentagon s tím, že okolnosti incidentu vyšetřuje. Podobné střety se v poslední době v mezinárodním vzdušném prostoru staly už několikrát.

Foto: Profimedia.cz

Su-27

Článek

Podle mluvčí amerického ministerstva obrany se ruská stíhačka Su-27 připojila 25. ledna k americkému výzvědnému letounu RC-135U, jenž v té době operoval nad Černým mořem asi 60 kilometrů od ruského pobřeží.

Podle televizní stanice CNN se stíhačka nakonec odpoutala od dráhy amerického letadla způsobem, který ohrozil jeho řiditelnost, když se k němu přiblížila až na 4,5 metru.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Incidenty se množí

Podobné incidenty jsou v poslední době časté: například loni v květnu se nad Černým mořem ruský a americký letoun málem střetly, když se vzájemně minuly ve vzdálenosti pouhých tří metrů.

V dubnu 2015 ruská stíhačka Su-27 provedla nebezpečný manévr u amerického výzvědného letadla nad Baltským mořem. V srpnu 2014 musel americký průzkumný letoun nad Baltským mořem narušit švédský vzdušný prostor, aby se vyhnul střetu s ruskými stíhačkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám