Hlavní obsah

Děs z migrantů připravuje Evropany o svobodu, varuje Human Rights Watch

– New York/Brusel
Novinky, jem

Euroamerickou společnost zachvátil strach, který dotlačil západní vlády k opatřením potírajícím základní lidská práva. Ve své výroční zprávě na to upozorňuje lidskoprávní organizace Human Rights Watch.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Příznivci Pegidy se sešli na bývalé silnici mezi Schirndingem a Pomezím nad Ohří.

Článek

„Obavy z množících se teroristických útoků přiměly některé politiky ke snaze omezovat lidská práva a činit z migrantů či muslimů obětní beránky. Strach občanů dohnal některé autokratické politiky k bezprecedentním útokům na příslušníky menšin a na jejich práva sdružovat se či projevovat,“ tvrdí Human Rights Watch.

Rétorika opírající se o rozdělování společnosti na „my hodní a oni zlí“ se podle citované nadnárodní neziskové organizace stále častěji přesouvá z úst extremistických politiků do slovníku čelných představitelů velkých zavedených partají.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pokud chcete bojovat s terorismem, nejlepší cestou je prosazovat lásku a respektování lidských práv.
Výkonný ředitel HRW Kenneth Roth

„Nestydatá islamofobie a démonizace uprchlíků se stávají bernou mincí rostoucí asertivity politiků razících nesnášenlivost,“ shrnul výroční zprávu své organizace výkonný ředitel Human Rights Watch Kenneth Roth.

„Pokud chcete bojovat s terorismem, nejlepší cestou je prosazovat lásku a respektování lidských práv,“ dodal.

Zmiňovaný strach v západní společnosti má podle Rotha také svou druhou, méně viditelnou stránku. A sice to, že se k moci pomalu, ale jistě dostávají nedemokratičtí autoritářští politici, kteří potlačují aktivity občanské společnosti, zejména jejích segmentů, jež se týkají práv menšin. To je ale podle HRW největší případ v Rusku a Číně.

Jako v USA

Další rovinou dopadů strachu z terorismu je podle Human Rights Watch fenomén špiclování bezpečnostními složkami státního aparátu. Ten se poprvé naplno projevil  ve Spojených státech po teroristických útocích z 11. září.

Nyní se tak děje v Evropě, míní lidskoprávní aktivisté. Pravomoci zpravodajských služeb už posílilo Spojené království a ve Francii platí od pařížských útoků z 13. listopadu minulého roku výjimečný stav, který má být dále prodloužen.

Za zmínku jistě stojí také nacionalistická politika maďarského politika Viktora Obrána a v poslední době také slovenského ministerského předsedy Roberta Fica. Zpráva hovoří také o Česku. Upozorňuje, že Sobotkova vláda odmítá přijmout uprchlíky.

Human Rights Watch v této souvislosti namítá, že je pro hostitelské země bezpečnější přijímat migranty plošně a systémově než je nechat, aby riskovali život a zaplavovali starý kontinent chaoticky. Právě to totiž podle aktivistů vytváří podhoubí pro terorismus.

Pachatelé masakru z Paříže navíc byli občany Francie a Belgie, konstatuje ještě výroční zpráva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám