Hlavní obsah

Srážka satelitu s kosmickým smetím může rozpoutat válku, varuje expert

– Moskva

Kosmické smetí na oběžné dráze Země může způsobit vážné politické rozepře na mezinárodním poli a v extrémním případě dokonce vyvolat ozbrojený konflikt. Vesmírné harampádí totiž může zničit některý z vojenských satelitů, což by si mohla poškozená země mylně vyložit jako cílený útok.

Článek

„Kosmický odpad představuje neobyčejně vážné politické nebezpečí, protože majitel zničeného satelitu bude jen těžko schopen rychle odhalit skutečnou příčinu incidentu,“ varuje ve své studii, publikované v odborném magazínu Acta Astronautica, Vitalij Aduškin z Ruské akademie věd v Moskvě.

NASA, ruský Roskosmos a vesmírné agentury dalších zemí v současnosti vědí celkem o 23 tisících objektech, které by mohly satelity na oběžné dráze ohrozit. Ve výsledné rychlosti 48 tisíc kilometrů za hodinu může způsobit fatální škody srážka i se sebemenším předmětem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Incident z roku 2007 byl jen varováním

K popisovaným incidentům už ostatně několikrát došlo. Aduškin ve své studii zmínil několik případů, kdy se americký nebo ruský satelit náhle a bez zjevné příčiny náhle odmlčel.

K zatím nejvážnějšímu případu tohoto druhu došlo na oběžné dráze v roce 2007, kdy Čína demonstrovala sílu a sestřelila raketou vlastní, již nepoužívaný, meteorologický satelit. Trosky z něj ale poškodily ruskou družici, což vyvolalo mezi Moskvou a Pekingem vážnou diplomatickou roztržku.

Pokud lidstvo nevyvine potřebné úsilí a na oběžné dráze své planety si rychle neuklidí, stane se situace na orbitě během několika let neúnosnou, varuje závěrem ruský expert.

Reklama

Související články

Ve vesmíru rozkvetla první květina

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) došlo k dalšímu historickému milníku. Americký astronaut Scott Kelly na svém Twitteru oznámil, že se mu podařilo...

Výběr článků

Načítám