Hlavní obsah

Francie chce v létě zrušit sankce proti Rusku, podmínečně

Francie by ráda zrušila mezinárodní sankce uvalené na Rusko kvůli krizi na Ukrajině již „toto léto“. Uvedl to v neděli francouzský ministr hospodářství Emmanuel Macron. Podmínkou pro takový krok ale je, že budou dodržovány mírové dohody z Minsku.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Francouzský ministr hospodářství Emmanuel Macron

Článek

„Cílem, na kterém se všichni shodujeme, je, abychom v létě mohli odvolat sankce, pakliže (mírové dohody z Minsku) budou respektovány,“ prohlásil podle agentury AFP Macron při návštěvě Moskvy. Neupřesnil ale, koho měl formulací na mysli.

Mírové dohody z běloruského Minsku odsouhlasili vůdci Francie, Německa, Ukrajiny a Ruska. Jejich závěrečná podoba byla dojednána začátkem loňského roku a počítají s ukončením všech ozbrojených střetů na východě Ukrajiny. Příměří, které v oblasti platí od září, je ale křehké.

Už v pátek zmínil možné zrušení protiruských sankcí šéf americké diplomacie John Kerry. I on ale mluvil o plném respektování mírových dohod.

„Ten problém je možné vyřešit v následujících měsících, pokud se ukáže, že dohody z Minsku jsou naplňovány,“ prohlásil Kerry na světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu.

Evropská unie zavedla ekonomické sankce vůči Moskvě v březnu 2014 kvůli anexi Krymského poloostrova a podpoře proruských separatistů v ozbrojeném konfliktu na východě Ukrajiny, který si vyžádal více než 9000 mrtvých. V prosinci EU rozhodla o prodloužení sankcí o dalších šest měsíců.

Rusko jako odvetu vyhlásilo sankce na dovoz většiny potravinářských produktů z EU, což značně postihuje zejména francouzské zemědělce.

Reklama

Související témata:

Související články

EU automaticky prodloužila sankce proti Rusku

Evropská unie v pondělí automaticky prodloužila o půl roku své hospodářské sankce vůči Rusku kvůli jeho podílu na pokračující krizi na východní Ukrajině. Trvat...

Výběr článků

Načítám