Hlavní obsah

Fico chce kvůli migrantům mimořádný summit EU a nasazení mezinárodních sil

• Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenský premiér Robert Fico žádá svolání mimořádného summitu Evropské unie kvůli přílivu migrantů do Evropy a silvestrovským útokům v Kolíně nad Rýnem. Zároveň žádá nasazení mezinárodních sil na ochranu schengenského prostoru.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Robert Fico

Článek

„Chci požádat předsedu Evropské rady Donalda Tuska a předsedu Evropské komise Jean-Clauda Junckera, aby zvážili urychlení rozhodnutí o sestavení evropské pohraniční a pobřežní stráže. Domnívám se, že k tomuto účelu bude potřebné svolat také mimořádný summit,“ uvedl Fico v pátek na tiskové konferenci v Bratislavě.

„Měli bychom změnit časový harmonogram, který jsme před časem schválili, protože ve světle událostí, které se staly, nemůžeme čekat až do podzimu,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Česká televize s odkazem na Tuskova mluvčího uvedla, že předseda Evropské rady mimořádný summit kvůli událostem v Německu svolávat nehodlá.

Podle Fica je nutné přesvědčit země, které mají problém se zřízením evropské pohraniční a pobřežní stráže z důvodu suverenity členských zemí. „Musí pochopit, že pokud sami nezvládají ochranu schengenské hranice, musí dojít k mezinárodní ochraně schengenské hranice. Do mezinárodních jednotek je Slovenská republika připravena poskytnout všechny síly, které máme k dispozici vzhledem k našemu rozpočtu, počtu obyvatel a velikosti naši země,“ zdůraznil.

Jednotka Hrad

„Schengenská hranice je i naše hranice a teoretizování o suverenitě nemůže mít přednost a umožňovat příliv migrantů pouze proto, že někdo tvrdí, že na jeho území nemůže přijít jiná členská země strážit schengenskou hranici,“ dodal.

Fico připomněl, že v rámci pomoci Maďarsku a Slovinsku ukázalo Slovensko, že to je možné. „Teď dokonce jdeme chránit schengenskou hranici zvenčí, z Makedonie,“ upozornil.

Prvního ledna 2016 vznikla na Slovensku policejní jednotka s názvem Hrad, která je připravena vycestovat do zahraničí k ochraně schengenského prostoru.

Tři milióny migrantů

Slovenský premiér opět připomněl, že podle Organizace spojených národů mohou letos do Evropy dorazit až tři milióny migrantů. Fico také znovu uvedl, že slovenský prezident Andrej Kiska a slovenská opozice úmyslně bagatelizují bezpečnostní rizika spojená s neregulovanou a nezvládnutou migrací.

„Nemůžeme dovolit, aby na Slovensko přišlo několik tisíc migrantů najednou. V takovém případě je není možné přirozeně integrovat, což se ukázalo v jiných státech Evropské unie,“ dodal Fico.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám