Hlavní obsah

Brusel kvůli obavám z terorismu zruší silvestrovský ohňostroj

– Brusel

Brusel kvůli hrozbě teroristického útoku zrušil plánovaný silvestrovský ohňostroj. Město nechce zbytečně riskovat, uvedl starosta Yvan Mayeur. V úterý zadržela policie v belgické metropoli dva lidi podezřelé z přípravy atentátu „ke konci roku”.

Foto: Yves Herman, Reuters

Velké náměstí v Bruselu

Článek

"Je lepší, když nebudeme podstupovat žádné riziko," uvedl starosta Mayeur. Situaci v hlavním městě úřady podle něj nadále prověřují. K rozhodnutí zrušit oslavu příchodu nového roku prý dospěl po konzultaci s ministrem vnitra.

Loni podle starosty přišlo Silvestr do metropole oslavit asi 100 tisíc lidí. "Za těchto okolností nemůžeme zkontrolovat každého," uvedl Mayeur.

Belgický premiér Charles Michel uvedl, že rozhodnutí považuje v současné "nejisté situaci" za ospravedlnitelné.

V úterý policie zadržela dva lidi podezřelé z přípravy útoků ve jménu radikální organizace Islámský stát. Atentáty měly být spáchány na konci roku na "několika symbolických místech v Bruselu".

Později státní zastupitelství muže zadržené v oblasti Bruselu a Lutychu obvinilo z podílu na činnosti teroristické skupiny, verbování a řízení teroristů a z přípravy atentátů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Belgie zve do království pražců

Brusel se může vedle ikonického Atomia a romantického Velkého náměstí chlubit dalším skvostem. V muzeu vlaků Train World (Svět vlaků) se podařilo povýšit vlaky...

Výběr článků

Načítám