Hlavní obsah

Do Izraele letos emigroval rekordní počet francouzských Židů. Měli strach

Paříž/Jeruzalém

Strach ze sílícího antisemitismu a zhoršující se bezpečnostní situace v Evropě letos dohnal k emigraci rekordní počet 7900 francouzských Židů. V loňském roce se rozhodlo využít tzv. práva návratu 7200 Francouzů židovského původu. Informovala o tom Židovská agentura pro Izrael, která je zodpovědná za židovské přistěhovalectví.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Mnoho Židů už nějakou dobu pociťuje, že nemohou ve Francii žít otevřeně jako Židé,” uvedl mluvčí izraelské agentury.

Francouzští občané tvoří nyní největší skupinu ze zhruba 30 tisíc přistěhovalců s židovskými kořeny. Na druhém místě jsou Židé z Ukrajiny, kterých letos do Izraele přišlo zhruba sedm tisíc.

Francie není na prvním místě náhodou. V létě informovala asociace židovských organizací ve Francii o razantním nárůstu počtu antisemitských trestných činů.

O pařížské útoky nejde, připravují se už roky

Lednové teroristické útoky na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a košer lahůdkářství, které si vyžádaly 17 obětí, a listopadové pařížské atentáty, jimž za oběť padlo 130 lidí, ale podle Židovské agentury na zvýšený počet vystěhovalců z Francie přímý vliv nemají.

O opuštění vlasti totiž lidé většinou přemýšlejí několik let, než se k němu odhodlají. S dalším nárůstem počtu židovských přistěhovalců však agentura počítá vzhledem ke stále horší bezpečnostní situaci ve Francii i v roce 2016.

Ve Francii v současnosti žije zhruba půl miliónu lidí, kteří se hlásí k judaismu.

Svou roli ve statistikách hraje i příliv Židů ze severu Afriky, kteří se ve Francii usazují pouze dočasně a vidí ji jako přestupní stanici před cestou do Izraele.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám