Hlavní obsah

Švýcaři v referendu rozhodnou, zda zakáží bankám obchodovat s dluhy

– Bern

Švýcarská vláda uspořádá referendum, v němž občané rozhodnou, zda odepřou soukromým bankám možnost vytvářet virtuální peníze a zaplavovat s nimi finanční trh. Mince a bankovky sice produkuje výhradně národní banka, soukromé finanční domy ale stanovováním vysokých úvěrových limitů důvěryhodným klientům půjčují peníze, jimiž nedisponují. Devadesát procent veškerých finančních transakcí při tom ve Švýcarsku probíhá v elektronické formě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Banky by už si nemohly samy vytvářet peníze. Mohly už by jen půjčovat peníze, které skutečně dostaly od střadatelů nebo jiných bank,“ cituje list The Independent z prohlášení iniciativy Švýcarská peněžní suverenita.

Ta nasbírala více než potřebných 100 tisíc podpisů a vynutila si tak vypsání referenda.

Konkrétně občané rozhodnou, zda budou mít banky povinnost alokovat stoprocentní finanční rezervu všech vkladů.

K urnám do 18 měsíců 

Datum všelidového hlasování zatím nebylo stanoveno, podle švýcarského práva se ale musí referendum konat do osmnácti měsíců.

Loni si Švýcaři v referendu odhlasovali, že musí tamní národní banka krýt vydávané peníze z 20 procent rezervou ve zlatě. Do té doby přitom SNB kryla svou měnou pouze sedmi procenty.

Česko jde opačným směrem

O podobném kroku uvažuje také Island, jehož bankovní sektor v roce 2008 rozložila finanční krize. Česká národní banka se naopak zlatých rezerv dlouhodobě zbavuje a současné zásoby nejcennějšího kovu v trezorech jsou určeny už jen k ražení pamětních a investičních mincí.

„Při hodnocení likvidity, bezpečnosti a výnosu zlato přestalo vyhovovat potřebám ČNB,“ vysvětila v červnu letošního roku týdeníku Euro mluvčí národní banky Kateřina Bartůšková.

Reklama

Související články

Švýcarský kanton odhlasoval zákaz burky

Za nošení burky či nikábu na veřejnosti hrozí ve švýcarském kantonu Ticino pokuta v rozmezí 100 až 10 000 franků (zhruba 2500 až 250 000 Kč). Příslušný zákon...

Výběr článků

Načítám