Hlavní obsah

Všichni Putinovi muži. S kým se radí a kdo vládne Rusku spolu s ním

Moskva

Když byl v roce 1999 Vladimir Putin poprvé zvolen ruským prezidentem, prozradil v jednom z prvních rozhovorů jména pětice spolupracovníků, k nimž chová největší důvěru. Uplynulo šestnáct let a okruh jeho nejvěrnějších zůstal beze změny. Kdo spolu s Vladimirem Vladimirovičem Putinem drží v rukou otěže téměř 150miliónové mocnosti východu?

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský Prezident Vladimir Putin během projevu o stavu země

Článek

V první řadě je bezesporu třeba jmenovat muže číslo dvě ruské federace – Dmitrije Medvěděva, který Putinovi v roce 2000 pomohl vytvořit „vládní tandem”. Realizoval s ním rošádu v prezidentském křesle, přesněji mu pohlídal vládu nad Kremlem, než mohl být Putin v roce 2012 znovu zvolen. [celá zpráva]

Dalším členem vnitřní skupiny mocných je čtyřiašedesátiletý Nikolaj Platonovič Patrušev, jenž od roku 1999 vedl zpravodajskou službu FSB, tedy nástupnickou organizaci sovětské KGB. V roce 2008 pak byl Putinem jmenován do klíčové pozice generálního tajemníka ruské národní bezpečnostní rady.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin v tělocvičně s premiérem Dmitrijem Medvěděvem

K lidem, kteří mají na rozhodování Kremlu nesporný vliv, patří i nynější šéf prezidentské kanceláře Sergej Ivanov, jenž před příchodem do Kremlu vedl ministerstvo obrany.

To bývalý ministr financí Alexej Kudrin už sice nezastává žádnou oficiální funkci, působí ale jako Putinův vlivný ekonomický poradce. A to je v době, kdy je Rusko kvůli sankcím Západu v extrémně složité hospodářské situaci, klíčová role.

Posledním z pětice nejvěrnějších je Igor Sechin, který – přirozeně díky Putinovi – stojí v čele Rosněfťu, což je největší státní ropný a petrochemický gigant.

Lidé z KGB a petrohradské radnice

Z pohledu na Putinovy nejbližší spolupracovníky vyplývají dvě věci, poznamenává BBC. Za prvé je jasné, že výrazné obměny na klíčových postech Putin nedělá rád, lépe řečeno, k nim téměř nedochází, a za druhé, že jde o lidi, s nimiž spolupracoval v éře svých služeb pro KGB nebo v 90. letech na petrohradské radnici. [celá zpráva]

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin s ministrem obrany Sergejem Šojgu (vlevo) a velitelem Černomořské flotily kontradmirálem Alexandrem Vitkem

Najdou se ale i další lidé, jimž byly v autoritativním systému vládnutí v Rusku svěřeny řádné kompetence. Například ruský oligarcha Arkadij Romanovič Rotenberg byl jedním z hlavních organizátorů zimní olympiády v Soči a opomenout nelze ani současného ministra obrany Sergeje Šojga, jenž v 90. letech minulého století zastával vysoké funkce ve vládní straně Jednotné Rusko.

Všechny Putinovy muže charakterizují i další vlastnosti, dodává dále BBC. Jsou naprosto loajální, tvrdě pracující a schopní udržet zemi v chodu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám