Hlavní obsah

Evropským metropolím hrozí teroristické útoky, varuje rakouská policie

– Vídeň • Aktualizováno

Rakousko posiluje bezpečnostní opatření poté, co od jedné nejmenované spřátelené tajné služby dostalo před Vánocemi informaci, že by mezi vánočními a novoročními svátky mohlo na místě, kde se shromažďuje více lidí, dojít k útoku za pomoci výbušnin či střelných zbraní. Podobné varování dostaly i další evropské státy. Česká policie tvrdí, že informace o možné teroristické hrozbě v ČR nemá.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Policisté před fotbalovým stadionem v Hannoveru

Článek

Úřady ve Vídni proto zvýšily ostrahu a kontroly na místech, která by pro možný útok přicházela v úvahu. Na místech silvestrovských oslav a v oblastech důležitých dopravních uzlů se zvyšuje policejní přítomnost, zintenzivní se osobní kontroly a zvláštní pozornost bude policie věnovat prázdným kufrům a taškám ale i rámům jízdních kol, kde by mohly být ukryty výbušniny.

Mluvčí vídeňské policie Christoph Pölzl ale řekl, že neexistuje "žádná konkrétní hrozba, co se týče místa nebo času". Není tedy podle něj ani důvod rušit plánované akce.

"Byla zmíněna možná jména potenciálních útočníků, kteří byli prověřováni. Vyšetřování založené na tomto prověřování zatím nedospělo ke konkrétním výsledkům," uvedla bez dalšího upřesnění vídeňská policie v prohlášení.

Češi se nemají bát

Která tajná služba varování rozeslala a jakých měst se týká, ale policie nesdělila.

Česká policie má podle mluvčí policejního prezidia Ivany Nguyenové informaci o varování již několik dní. "Momentálně ale o žádném hrozícím nebezpečí útoku v českém městě nevíme," řekla.

Varování přišlo šest týdnů po útocích v Paříži, kde islamisté zavraždili na různých místech 130 lidí a dalších nejméně 350 osob zranili. [celá zpráva]

Nedávno byla zadržena v Rakousku v souvislosti s listopadovými teroristickými útoky v Paříži dvojice mužů. Podle policejních zdrojů citovaných agenturou AFP pochází jeden z mužů z Alžírska, druhý je Pákistánec. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám