Hlavní obsah

Učitele v Polsku odsoudili za plán útoku na parlament, měl se inspirovat Breivikem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Trest vězení na 13 let uložil v pondělí soud v polském Krakově bývalému vysokoškolskému pedagogovi za plánování pumového útoku na parlament. Uvedla to agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo polského parlamentu ve Varšavě

Článek

Policie dopadla Brunona Kwiecieńa před třemi lety. Nejprve obvinění popíral, později začal s úřady spolupracovat. Vinu nicméně nadále popírá.

Policisty přivedla na stopy analýza polských kontaktů norského masového vraha Anderse Behringa Breivika, u nějž se muž inspiroval. [celá zpráva]

Kwiecień však tvrdí, že  se stal obětí manipulace a bezpečnostní aparát na něj nastražil léčku. Muže se podařilo dopadnout poté, co tajní agenti předstírali stejný zájem jako Kwiecień.

Nyní ho soud shledal vinným z přípravy útoku na parlament a ze snahy zlákat k vykonání útoku dvě studentky. Kromě toho byl uznán vinným z nedovoleného ozbrojování.

Média už dříve uvedla, že  vysokoškolský učitel chemie Kwiecień chtěl také zabít primátorku Varšavy Hannu Gronkiewiczovou-Waltzovou a televizní moderátorku Moniku Olejnikovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám