Hlavní obsah

Norové našli v mobilech stovek migrantů snímky z poprav Islámského státu

– Oslo

V telefonech a tabletech stovek migrantů, kteří v uplynulých měsících a týdnech přicestovali do Norska, byly nalezeny snímky a videozáznamy brutálních poprav zajatců Islámského státu. S tím, jak migrační vlna zesílila, byli navíc imigrační úředníci zahlceni a museli omezit prověrky žadatelů o azyl. Je tedy možné, že už se spolu s běženci do země infiltrovali teroristé, upozornil norský list VG.

Snímek z nahrávky zveřejněné Islámským státem.

Článek

Kromě snímků z poprav a mučení byly u migrantů nalezeny fotografie lidí pózujících s uříznutými hlavami či končetinami a vlajky i další symboly Islámského státu a dalších džihádistických organizací.

Nemusí jít rovnou o teroristy

Šéf norské policejní jednotky prověřující azylanty Erik Haugland ale uklidňuje, že takový nález automaticky neznamená, že jsou daní lidé teroristé nebo s džihádisty sympatizují.

„Mohli být svědky něčeho hrozného a chtějí ukázat světu, co se tam děje. Anebo s  sebou takticky nesli symboly organizace, po jejímž území prchali,“ upozornil Haugland.

Islámský stát nicméně tento měsíc vydal manifest, v němž konstatuje, že se chystá využít uprchlickou krizi k proniknutí svých bojovníků do Evropy, a už byly zdokumentovány případy, kdy se tak skutečně stalo.

Infiltrace skrze uprchlíky probíhá

Vydávajíce se za uprchlíky na starý kontinent pronikli nejméně tři pachatelé pařížského masakru. Jedním z nich byl i mozek atentátů ze 13. listopadu Abdelhamid Abaaoud, jehož policie po útoku zlikvidovala na pařížském předměstí Saint-Denis. Na stadionu, kde se odpálili tři další útočníci, se zase našly cestovní doklady, jež vyvolaly podezření, že se Islámský stát v Sýrii zmocnil bianko dokladů.

Americká zpravodajská komunita navíc minulý týden varovala, že se mohl Islámský stát v syrském městě Dajr az-Zaur zmocnit stroje na výrobu pasů, což by znamenalo, že by si džihádisté mohli začít tisknout doklady, s nimiž projdou jakoukoliv pasovou kontrolou. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám