Hlavní obsah

Irácká dvojčata z videa Islámského státu z masakru v Tikrítu zadrželi ve Finsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky

Finská policie zadržela 23letá irácká dvojčata kvůli podezření, že se objevila ve videu Islámského státu s masakrem z Tikrítu z června 2014, kdy radikálové město ovládli. Před soudem, který rozhodne o vazbě, stanou podle televize YLE v pátek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Radikálové odvádějí irácké vojáky ze základny v TikrítuVideo: Reuters

 
Článek

Dvojčata dorazila podle finské policie do této severské země v září a zadržena byla ve městě Forssa. Policie dodala, že oba muže vystopovala s pomocí finské tajné služby.

Šéfinspektor Jari Raty uvedl, že k odhalení napomohlo, že na videu nejsou maskováni. Popsal i likvidaci jedenácti lidí v Tikrítu: „Oběti ležely na zemi. Stříleli jednoho po druhém.“ Zabití byli neozbrojení rekruti irácké armády z Campu Speicher.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Když se letos podařilo Tikrít po těžkých bojích osvobodit, byly u města nalezeny hromadné hroby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V masových hrobech v Tikrítu jsou stovky tělVideo: Reuters

Raty neuvedl, zda dvojice chtěla získat ve Finsku azyl. Případ ukázal na nebezpečí, že se radikálové mohou dostat do Evropy

Islámští radikálové v Německu

Situaci kolem muslimských extremistů řeší mimo jiné také Německo. Podle šéfa kontrarozvědného Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV) Hanse-Georga Maassena v Německu žije zhruba 1100 radikálních islamistů schopných použít násilí. Řekl to v pátek v rozhovoru pro německou stanici MDR. Asi 430 z nich považuje úřad za nebezpečné osoby připravené spáchat závažné trestné činy.

Německo je podle Maassena v hledáčku teroristických organizací Al-Káidy a Islámského státu (IS) už několik let. Zapojením do operace proti IS v Sýrii se pozornost teroristů upřená na Německo ještě více soustředí. Stupeň ohrožení země se ale podle Maassena zatím nezvýší.

Maassen v rozhovoru s MDR vyzval uprchlíky, kteří se v domovině dostali do kontaktu s islamisty, aby podali úřadům co nejvíce informací. „To není udávání,” uvedl s tím, že německé tajné služby z jejich poznatků mohou vyvozovat, jaké nebezpečí zemi hrozí.

Uprchlíci se podle Maassena stávají oběťmi pokusů o rekrutování do služeb radikálního islámu i na území Německa. BfV zaznamenal přinejmenším 150 takových pokusů ze strany salafistů požadujících návrat k původnímu pojetí islámu. [celá zpráva]

„V Německu má salafistická scéna zhruba 8350 členů. Jejich počet v posledních měsících prudce vzrostl. Na konci září jich bylo ještě asi 7900,” uvedl Maassen.

Reklama

Výběr článků

Načítám