Hlavní obsah

Putin vyhlásil sankce proti Turecku. Rusko omezí dovoz zboží i dopravu

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu vyhlásil sankce proti Turecku. Sankce se budou týkat dovozu tureckého zboží, v Rusku rovněž nebudou zaměstnáváni turečtí občané. Turecké firmy pak nebudou dostávat ruské zakázky a bude omezeno dopravní spojení, informovala agentura TASS.

Foto: Mikhail Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Moskva přikročila k sankcím jako k odvetnému kroku za úterní sestřelení bojového bombardéru Suchoj Su-24, který podle Ankary narušil turecký vzdušný prostor.

Už v pátek oznámil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, že Moskva zruší pro turecké občany bezvízový styk. Opatření začne platit k 1.1. 2016.

Rusko-turecké vztahy jsou od sestřelení ruského suchoje na bodu mrazu. Ankara trvá na tom, že bombardér narušil její vzdušný prostor, Moskva to popírá. Ani jedna ze zúčastněných stran se nehodlá omluvit. Obě strany se nicméně shodují, že si kvůli incidentu nepřejí válečný konflikt. Analytici, na které se odkazuje agentura Sputnik, ale i západní média, se shodují, že úterní incident vedl ke zvýšení napětí na Blízkém východě.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan rovněž v sobotu dal najevo lítost nad sestřelením ruského bombardéru. Podle Erdogana by bylo lepší, kdyby k incidentu vůbec nedošlo, informovala agentura AP. [celá zpráva]

„Přejeme si, aby se to bývalo nestalo, ale stalo se to. Doufám, že se něco podobného nebude opakovat,” pronesl Erdogan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám