Hlavní obsah

K nepoznání. Tohle zbylo z doněckého letiště po 18 měsících tuhých bojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Zbrusu nové letiště v ukrajinském Doněcku bylo chloubou města. Ukrajinci ho vystavěli kvůli tomu, že metropole Doněcké oblasti na východě země hostila poslední evropský šampionát v kopané. Osmnáct měsíců intenzivních bojů mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty ho ale zcela zdevastovalo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zkáza doněckého letiště rok a půl od vypuknutí bojů na UkrajiněVideo: Plnewstoday, Newsflare.com

 
Článek

Z letištního komplexu zbyly jen haldy trosek a hromady suti. Bitvy o strategické letiště byly tak tuhé, že je ze záběrů pořízených bezpilotním letounem sotva rozpoznatelné, že na tomto místě bývalo letiště.

Všechno je pryč, nemáme kam jít

Jeden z velitelů jednotky ukrajinské armády, který letiště pomáhal stavět, ho musel nakonec sám osvobozovat a posléze i bránit. Dokud tedy bylo co bránit.

„Dostal jsem za úkol letiště osvobodit. Nařídili nám, abychom to udělali rychle, a během pěti dní se nám podařilo získat letištní terminál. Jsme tady doma a bojujeme o naše domovy a za naše děti. Bydlel jsem tu s rodinou, teď už se ale nemáme kam vrátit ani kam jít. Byli jsme všichni hrdí na to, jaké letiště jsme postavili, a teď vidíte, že už nemáme být na co hrdí,“ vzpomínal v rozhovoru pro agenturu AP důstojník ukrajinské armády, který si nepřál být jmenován.

Reklama

Související články

Krymu stále chybí elektřina

Krym se nadále potýká s problémy kvůli nedostatku elektřiny poté, co radikální aktivisté 21. listopadu na Ukrajině odpálili dva sloupy vysokého napětí. Dodávky...

Výběr článků

Načítám