Hlavní obsah

V Bruselu obvinili dalšího muže kvůli pařížským atentátům

Brusel
Aktualizováno

Belgická policie v pondělí při pěti raziích v Bruselu a dvou v Lutychu na východě země zatkla dalších pět lidí. Nejhledanější muž Salah Abdeslam ale mezi nimi není. Policisté také obvinili dalšího člověka v souvislosti s pařížskými atentáty. Jde o jednoho z mužů, které policie zadržela v neděli.

Foto: Yves Herman, Reuters

Pondělní policejní akce v Bruselu

Článek

V neděli bylo zatčeno celkem 16 lidí, zbylých 15 z nich policisté v pondělí propustili.

Hledaný Salah Abdeslam, po němž policie kvůli jeho údajnému zapojení do teroristických útoků v Paříži už více než týden intenzivně pátrá, podle dosavadních informací není mezi dosud zadrženými a je dál na útěku.

Belgický deník La Libre Belgique uvedl, že Abdeslama údajně vystopovali policisté právě v okolí Lutychu. Prý jim ale unikl automobilem směrem do Německa. Německo v této souvislosti žádnou policejní akci na hranicích ale nespustilo. "Zesílená bezpečnostní opatření na hranicích jsme zavedli již před týdnem," uvedl mluvčí německé policie.

Salah Abdeslam je považován za jednoho z hlavních podezřelých, který se podle vyšetřovatelů přímo zapojil do přípravy a provedení teroristických útoků 13. listopadu v Paříži, které si vyžádaly 130 životů. Jeden z Abdeslamových bratrů se v Paříži vyhodil do povětří.

Nejvyšší pohotovost trvá

V belgické metropoli od víkendu platí nejvyšší - čtvrtý stupeň bezpečnostních opatření, a to kvůli informacím o bezprostřední hrozbě teroristického útoku. V Bruselu nejezdí metro, zavřeny jsou muzea a galerie, zrušena byla řada sportovních či kulturních akcí a dnes jsou uzavřeny i školy, včetně vysokých.

Opatření potrvají i v úterý, oznámila v pondělí večer vláda.

Školy a metro by se měly otevřít ve středu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám