Hlavní obsah

Ekonomické migranty nechtějí pouštět ani Srbové

Právo, ivi
Bělehrad/Budapešť

Pokud Maďarsko, Slovinsko a Chorvatsko nebude pouštět na své území ekonomické migranty, učiní tak i Srbsko. Podle agentury MTI to v sobotu prohlásil srbský premiér Aleksandar Vučić.

Foto: ČTK/AP

Migranti na makedonsko-srbské hranici

Článek

Vučić  to uvedl po jednání s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, který nabídl Bělehradu finanční pomoc k zvládnutí migrační vlny. Podle Vučiče nemůže Srbsko zvládnout situaci, pokud další země přestanou přijímat ekonomické migranty. „Srbsko nepostaví na hranicích bariéru,“ prohlásil také předseda srbské vlády.

Tusk potvrdil, že Evropská unie musí posilnit ochranu své vnější hranice v Řecku. „Kvůli nedostatečné ochraně vnější hranice unie některé země zpřísnily ochranu vlastních hranic, a za to je nemůžeme odsuzovat,“ řekl Tusk.

Stop pro ekonomické migranty

V pohraničním pásmu mezi Řeckem a Makedonií se za poslední dny shromáždilo přes tisíc migrantů z Íránu, Bangladéše a Pákistánu, které makedonská policie odmítla pustit dál. V přechodu hranice jim brání natažený ostnatý drát a speciální jednotka makedonské policie.

„Pomozte nám“ držel nad hlavou transparent uprchlík z Íránu v sobotním živém vstupu maďarské televize M1. „Ostatní běženci skandují, pískají a drží nad hlavou registrační dokumenty. Někteří jsou tady dva až tři dny,“ uvedla televize.

Makedonská policie pouští do země pouze migranty z válečných zemí Sýrie, Iráku a Afghánistánu. „Policisté opakují do amplionu výzvu, že kdo přichází z Alžírska, Tuniska, Maroka, Somálska, Nepálu, Bangladéše a Pákistánu, ať zůstane na řecké straně hranice,“ konstatovala televize M1.

Televize uvedla, že situace je napjatá, ale úřady zatím situaci zvládají. „Syřany, Afghánce a Iráčany pouštějí makedonští policisté v malých skupinkách,“ dodala stanice M1. „Makedonské úřady se připravují i na případný konflikt. Na hranicích je stále víc policistů, vojáků a připravené je i vodní dělo,“ doplnila.

Ostatní migranty nepouštějí ani další země

Makedonský premiér Nikola Gruevski jednal o situaci na hranicích v pátek v Budapešti. „Doufám, že Evropská unie nebude využívat území Makedonie k selekci uprchlíků, aby se nerozhodovalo právě na makedonském území, kdo může dál do unie, a ekonomičtí migranti by pak nezůstali u nás,“ upozornil. Gruevski se při jednání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem zajímal o zkušenosti Maďarska z uzavření zelené hranice se Srbskem a Chorvatskem.

Od teroristických útoků v Paříži ani ostatní balkánské státy nepouští dál do Evropy ekonomické migranty. Několik stovek jich bylo zadrženo například v Srbsku. Maďarská televize M1 v živém vstupu ze srbského města Šid v sobotu informovala, že na srbsko-chorvatské hranici čeká na převoz asi 1200 migrantů. „Stráví zde asi 12 hodin, než mohou cestovat dál do Chorvatska. Kontroly jsou důslednější. U každého zkontrolují registrační dokumenty,“ uvedla zpravodajka televize M1 v Srbsku.

Tisíce Maďarů proti kvótám

Za dva týdny podepsalo v Maďarsku petici proti povinným kvótám na přerozdělování migrantů 750 tisíc lidí, oznámil předseda poslanecké frakce maďarské vládní strany FIDESZ Lajos Kósa.

Představitel FIDESZ označil systém kvót za nesmyslný, nefunkční a protiprávní. „Brusel nemůže přinutit žádný stát, aby přijímal takové lidi, o jejichž přijetí nerozhodl. Maďarská vláda má stále větší podporu v boji proti kvótám. Petice bude pokračovat až do doby, než Evropská unie zruší nařízení o kvótách,“ konstatoval Kósa. Předseda poslanecké frakce FIDESZ vyzval k účinnější ochraně vnějších hranic Evropy.

Kósa připomněl, že Maďarsko se připojí k Slovensku a podá žalobu proti přerozdělování uprchlíků na základě povinných kvót. „Systém kvót zvyšuje nebezpečí teroru na území unie,“ dodal Kósa.

Reklama

Související témata:

Související články

Německo plánuje, jak dostat migraci pod kontrolu

Masové stěhování lidí z Blízkého východu a dalších regionů do Evropy hned tak nepomine. Vláda německé kancléřky Angely Merkelové proto podle britského listu...

Výběr článků

Načítám