Hlavní obsah

Prchající terorista Abdeslam volal přes Skype známým, možná se měl také odpálit

– Brusel • Aktualizováno

Salah Abdeslam, který byl součástí skupiny teroristů v Paříži, ale doteď vyšetřovatelům uniká, se měl možná ve francouzské metropoli odpálit s ostatními. Uvedla to právnička Belgičana Hamzy Attoua, který společně s dalším známým na druhý den po útocích Abdeslama v Paříži vyzvedl a odvezl ho zpět do Bruselu. Abdeslam se mezitím přes Skype ozval známým, uvedla televize ABC.

Foto: ČTK/AP

Salah Abdeslam policii stále uniká.

Článek

Attou společně s Mohammedem Amrim už dříve vypověděli, že Abdeslama vyzvedli minulou sobotu v pět ráno na severu Paříže a společně zamířili zpět do Bruselu. Cestou je sice třikrát zastavila policie, ale pokaždé je zase pustila.

Dvojice uvedla, že Abdeslam byl nervózní. Nyní Attouova právnička Carine Couqueletová belgické televizi řekla, že na sobě měl také širokou vestu. Podle ní mohla skrývat výbušniny, takže se možná Abdeslam měl v Paříži také vyhodit do povětří, ale z nějakého důvodu to nakonec neudělal.

Snaží se dostat do Sýrie?

Abdeslam v Belgii zmizel a policie po něm pátrá. Televizi ABC se však podařilo získat svědectví dvou jeho známých, kteří tvrdí, že s uprchlíkem tento týden telefonovali přes Skype v mobilu. Abdeslam jim údajně řekl, že jeho role teroristy v Paříži byla malá, což mu prý nevěřili. Dotyční dodali, že Abdeslam je v Bruselu a chce se dostat do Sýrie.

To, že Abdeslam navázal kontakt, potvrdila ABC i jeho matka. Úřady přitom už dříve naznačily, že podezřelý zřejmě zůstal ukrytý v Bruselu. „Věřím, že není daleko,” poznamenal jeho bratr Mohamed, jehož policie po výslechu propustila.

Bruselské metro zůstává uzavřené

Obvinění čelí také Attou a Amri. Kromě toho, že pomáhali Abdeslamovi, jsou podle médií vyšetřováni kvůli přechovávání dusičnanu amonného ve svém domě v bruselské čtvrti Molenbeek. Tato krystalická látka používaná v zemědělství jako hnojivo může sloužit k výrobě výbušnin.

Z Molenbeeku pochází i Abdeslam, jehož bratr Brahim byl jedním ze tří útočníků, kteří se odpálili u pařížského Stade de France. Policie od minulého pátku v této etnické čtvrti plné přistěhovalců provedla množství razií. Belgický ministr vnitra Jan Jambon v sobotu prohlásil, že by ve čtvrti měl být systematicky prohledán dům za domem.

V Bruselu nadále platí nejvyšší pohotovostní stupeň kvůli konkrétní teroristické hrozbě. Ve městě nejezdí metro ani tramvaje a nebudou jezdit přinejmenším do nedělní 15. hodiny, upřesnily úřady. Vedení města rovněž oznámilo, že by v 18:00 hodin měly zavřít všechny kavárny a restaurace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám