Hlavní obsah

Netušíme, kde je terorista z Paříže Abdeslam, přiznala Francie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Hon na teroristy, kteří se podíleli na pátečních teroristických útocích v Paříži, pokračuje, horké stopy ale rychle vychládají. Premiér Manuel Valls připustil, že tajné služby netuší, kde se zdržuje momentálně nejhledanější Salah Abdeslam, který útočníky do Paříže vezl ve vypůjčeném voze. Jasné není ani to, kolik měl vlastně kompliců. Nebezpečí dalších útoků tak stále nepolevuje.

Foto: ČTK/AP

Hledaný Salah Abdeslam

Článek

„Nebezpečí stále trvá, hon pokračuje. V této fázi vyšetřování nevíme, zda jsou stále na svobodě skupiny nebo jednotlivci, kteří se na pátečních útocích podíleli,“ řekl Valls v rozhovoru pro televizi France 2.

Někteří pachatelé pátečních atentátů podle Vallse využili uprchlickou krizi, aby proklouzli do Francie. Další z nich ale žili v Belgii a Francii, připomněl francouzský ministerský předseda.

Vyšetřovatelé zjistili, že šestadvacetiletý Abdeslam si v Belgii vypůjčil černý Volkswagen Polo, v němž teroristé přijeli k pařížskému hudebnímu klubu Bataclan. Právě tam rozpoutali nejkrvavější z šesti teroristických útoků, povraždili celkem 89 lidí.

K dopadení strůjce útoků vedl tip z Maroka

Na stopu hlavního strůjce útoků Abdelhamíd Abaaouda, který byl spolu s dalšími devíti podezřelými dopaden ve středu na pařížském předměstí Saint-Denis, přivedly informace marocké tajné služby. S odvoláním na své zdroje o tom ve čtvrtek večer informovala agentura AFP.

Dva teroristé včetně Abaaouda při zmiňované razii zemřeli, sedm jich bylo zadrženo.

Nejkrvavější masakr v poválečných dějinách Francie spáchaly tři skupiny teroristů, kteří na šesti místech Paříže provedli šest koordinovaných útoků. Připravili o život 129 lidí a 352 dalších zranili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám