Hlavní obsah

Modlím se, aby je Alláh vyhubil. Strůjce teroru v Paříži studoval na prestižní bruselské škole

– Brusel

Býval to spokojený student jedné z nejprestižnějších středních škol v Bruselu. Uběhlo ale jen pár let a z Abdelhamida Abaaouda se stal nesmiřitelný islámský radikál, který neváhal naverbovat do války v Sýrii svého třináctiletého bratra. Hledaný strůjce teroru v Paříži podle agentury AP zřejmě organizoval i dřívější, zmařené útoky včetně přepadení rychlovlaku z Amsterdamu do Paříže.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Abdelhamid Abaaoud má být strůjcem atentátů v Paříži. Nyní pobývá v Sýrii.

Článek

“Celý svůj život jsem viděl prolévat krev muslimů. Modlím se, aby Alláh zlomil krk těm, kdo se staví proti němu, proti jeho vojákům a obdivovatelům, a že je vyhubí,” prohlásil loni Abaaoud.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Abdelhamid je synem marockých přistěhovalců, který vyrůstal v zanedbané a multietnické bruselské čtvrti Molenbeek-Saint-Jean. Rodičům se podařilo zajistit mu kvalitní vzdělání prostřednictvím studia na prestižní střední škole Saint-Pierre d’Uccle, přesto se však Abaaoud pár let po jejím ukončení radikalizoval.

Belgické úřady ho podle AP podezřívají hned z několika trestných činů včetně verbování bojovníků do Sýrie, kam se mu podle francouzských médií podařilo dostat i svého třináctiletého bratra. Podle Belgičanů také pomáhal organizovat a financovat teroristickou buňku ve městě Verviers na východě země, kterou policie rozbila letos v lednu. Magazín Islámského státu Dabiq se o měsíc později chlubil, že Abaaoud skupinu vedl a pak se mu podařilo utéct do Sýrie, i když mu byli vyšetřovatelé na stopě.

Prošel do Belgie a zase utekl

Abbaoud, který používá válečnické jméno Abú Umar al-Baldžíkí, v rozhovoru pro magazín uvedl, že se mu podařilo operovat belgické tajné službě pod nosem a přivést do Belgie dva spolubojovníky, aby „terorizovali křižáky válčící proti muslimům“.

„Během cesty jsme čelili množství zkoušek. Měsíce jsme se pokoušeli nalézt do Evropy cestu a s Alláhovým požehnáním jsme se nakonec do Belgie dostali. Pak jsme zvládli obstarat si zbraně a bezpečný úkryt, zatímco jsme plánovali operace proti křižákům. K tomu všemu nám dopomohl Alláh,“ vylíčil.

Francouzské úřady se podle AP domnívají, že Abbaoud stál i za dalšími pokusy o útok včetně teroru v rychlovlaku do Paříže, jemuž letos v létě zabránila duchapřítomnost tří amerických vojáků na dovolené, kteří náhodou vlakem cestovali. [celá zpráva]

Známí útočníci z Paříže a jejich komplici

Abdelhamid Abaaoud

Foto: Handout, Reuters

Nedatovaná fotografie Abdelhamida Abaaouda publikovaná v islamistickém časopise Dabiq

Policisté ho podle informací rádia RTL identifikovali jako hlavu teroristické buňky, jež útoky v Paříži zosnovala. 

Ahmad Al Mohammad

Otisky prstů potvrdily, že byl Mohammad v říjnu zaregistrován na řeckém ostrově Leros, kde požádal o azyl. Použil při tom falešný syrský pas.

Samy Amimour

Stopy po jeho aktivitách zavedly vyšetřovatele na předměstí Bobigny, na severovýchodní části metropolitní oblasti Paříže. Policie zadržela i tři jeho příbuzné.

Salah Abdeslam

Foto: francouzská policie

Francouzská policie po 26letém Salahu Abdeslamovi stále bezvýsledně pátrá.

Salah Abdeslam je bruselský rodák, jenž v Belgii vypůjčil černý Volkswagen Polo - jedno ze dvou aut, v němž teroristé přijeli do Paříže. Belgická policie ho zadržela na bruselském předměstí Molenbeek.

Další jména

Policie zveřejnila ještě další jména: Omar Ismail Mostefai, jeho identita byla známa jako první, Bilal Hadafi a bratři Salaha Abeslama Ibrahím a Muhammed.

Další podrobnosti o útočnících čtěte ZDE.

Kromě toho měl Abbaoud organizovat útok v kostele na předměstí Paříže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám