Hlavní obsah

Návrat k Dublinu? Jen těžko, ozvalo se Česko i Maďarsko

Praha/Budapešť

Návrat k dublinskému systému přijímání migrantů do Evropské unie tak, jak jej v úterý nastínil německý ministr vnitra Thomas de Maizière, podle Maďarů není možný. Budapešť tvrdí, že už dávno nefunguje. Praha reagovala mírněji, premiér Bohuslav Sobotka prohlásil, že by bylo něco podobného problematické.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Běženci na slovinsko-rakouské hranici

Článek

„Dublinský systém je mrtvý, protože ho nikdo - až na malé výjimky - nedodržuje,“ reagoval na náhlou změnu maďarského postoje ministr zahraničí Péter Szijjartó.

Na základě zmíněného systému by mohlo Německo vracet migranty do zemí, kde poprvé vstoupili na území unie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Szijjártó v této souvislosti naznačil, že pokud Řecko, jako první země, kde migranti vstoupí na území unie, uprchlíky neregistruje, není možné dublinský systém aplikovat v praxi.

„Pokud někdo směřuje ze Sýrie do Evropy, je fyzicky nemožné, aby vstoupil na území Evropské unie až v Maďarsku. Ani jednoho Syřana proto není možné vrátit do Maďarska,“ konstatoval šéf maďarské diplomacie.

Česko trvá na hotspotech

Český ministerský předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD) na obrat v německé imigrační politice zareagoval konstatováním, že bude realizace něčeho podobného problematická.

Pokud nedošlo a nedochází k důsledné registraci uprchlíků v okamžiku, kdy vstupují do Evropské unie...tak Německo bude mít těžko dostatečnou oporu pro to, aby to mohlo realizovat.
Bohuslav Sobotka

„Já se obávám, pokud nedošlo a nedochází k důsledné registraci uprchlíků v okamžiku, kdy vstupují do Evropské unie, což se bohužel neděje v posledních měsících a důsledně se to neděje ani dnes, zejména je to problém, pokud jde o registraci v Řecku, tak Německo bude mít těžko dostatečnou oporu pro to, aby to mohlo realizovat," řekl Sobotka.

Sobotka bude jednat i za Poláky

Český premiér se vyjádřil také ke čtvrteční schůzce Evropské rady, na které bude zastupovat Polsko, za které nemůže přijet hlava státu ani šéf vládního kabinetu. Sobotka prý obdržel polské stanovisko na tento summit v dopise končící premiérky Ewy Kopaczové. [celá zpráva]

Na jednání bude český premiér mluvit za obě země v bodech, kde mají stejné názory.

„V té části, kde bude chtít Polsko zmínit něco navíc oproti mandátu České republiky, tak ještě připomenu, že toto je názor Polska,” popsal Sobotka.

Krach Dublinu už přiznal i Juncker

Německé oznámení návratu k dublinskému systému je překvapivé mimo jiné i proto, že o jeho nefunkčnosti hovořil už na konci října předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

„V otázce běženců bude nutné, abychom změnili dublinský systém. Již nefunguje. Když nefunguje, tak ho nemůžeme uplatňovat a komise proto vypracuje příslušné návrhy. A to v průběhu jara 2016, pokud možno dříve,” řekl šéf EK 28. října v projevu na konferenci odborníků na ekonomické a sociální otázky v Paříži CESE. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám