Hlavní obsah

V Egejském moři se utopilo sedm dětí

– Ankara • Aktualizováno

Nejméně 18 uprchlíků ve středu přišlo o život při pokusu o přeplutí moře z Turecka na řecké ostrovy. S odkazem na turecké úřady to ve středu uvedla agentura Dogan. Trasu přes Turecko a Řecko využívají desetitisíce běženců, kteří z Blízkého východu odcházejí do Evropy.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Běženci u Lesbu. Ilustrační foto

Článek

Dřevěná loď s běženci neznámé národnosti se nejprce potopila zhruba osm kilometrů od tureckého pobřeží. Dvacet sedm lidí se turecké pobřežní stráži podařilo zachránit, čtrnáct lidí, z toho sedm lidí, však utonulo.

Ve středu odpoledne se pak potopil člun s migranty u řeckého ostrova Chios, kde zemřeli čtyři lidé.

Příliv migrantů z válečné Sýrie, Iráku, Afghánistánu, Pákistánu a dalších zemí včetně asijských do Evropy neustává ani s příchodem chladného počasí. Turecko je hlavní tranzitní zemí.

Foto: Mapy.cz

Podle evropské pohraniční agentury Frontex přešlo jen za říjen z Turecka do Řecka více než 150 tisíc lidí. Od počátku roku už touto trasou prošlo a projelo přes 540 tisíc lidí. Celkem Frontex od počátku roku eviduje více než 1,2 miliónu případů překročení vnější hranice Evropské unie. Není to ale 1,2 miliónu lidí, protože někteří přecházejí vnější hranici dvakrát.

Migrační krizi, která je nejhorší od konce druhé světové války, budou ve středu na Maltě řešit evropští a afričtí představitelé. V neděli se v Turecku koná mezinárodní konference na toto téma.

Reklama

Související témata:

Související články

Německo plánuje, jak dostat migraci pod kontrolu

Masové stěhování lidí z Blízkého východu a dalších regionů do Evropy hned tak nepomine. Vláda německé kancléřky Angely Merkelové proto podle britského listu...

Výběr článků

Načítám