Hlavní obsah

Pobaltské státy chtějí po Rusku odškodnění za sovětskou nadvládu

Riga

Pobaltské státy Estonsko, Litva a Lotyšsko budou chtít po Rusku odškodnění za období sovětské nadvlády. Ve společném prohlášení po jednání v Rize to ve čtvrtek podle agentury DPA oznámili ministři spravedlnosti těchto bývalých sovětských republik.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tyto tři státy, které jsou nyní členy Evropské unie a Severoatlantické aliance, se rozhodly připravit požadavky na odškodnění. Hodlají nejprve společně spočítat ekonomické ztráty a škody, které podle nich utrpěly svou příslušností k Sovětskému svazu, jenž zanikl v roce 1991.

"Společnost ví stále příliš málo o negativních dopadech totalitního okupačního režimu Sovětského svazu na ekonomiku, životní prostředí, demografii a sociální oblast," řekl lotyšský ministr spravedlnosti Dzintars Rasnačs.

Jeho estonský kolega Urmas Reinsalu označil takové reparace od Ruska za "morální a právní povinnost" vůči tisícům obětí.

Sovětský svaz se zmocnil pobaltských států v červnu 1940 na základě paktu Hitlera se Stalinem. Nezávislost Estonsko, Litva a Lotyšsko získaly zpět až v roce 1991. Rusko jako nástupnický stát SSSR důrazně popírá, že byly pobaltské republiky okupované. K Sovětskému svazu se podle Moskvy připojily dobrovolně.

Předseda rady pro lidská práva při ruském prezidentovi Michail Fedotov prohlásil, že tyto žaloby nemají podle mezinárodního práva žádnou naději na úspěch.

Reklama

Související články

Obnovme Komsomol, vyzval Putina parlament

Vedení všech čtyř frakcí dolní komory ruského parlamentu vyzvalo prezidenta Vladimira Putina, aby se zasadil o vytvoření jednotné celostátní mládežnické...

Výběr článků

Načítám