Hlavní obsah

Britové ruší lety nad Sinají, havárii ruského airbusu mohla způsobit bomba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britská vláda v souvislosti se zřícením ruského airbusu nařídila zastavit veškeré přelety přes Sinajský poloostrov. Důvodem je podle premiéra Davida Camerona důvodné podezření, že pád stroje způsobila bomba.

Foto: Ruské ministerstvo pro mimořádné situace, ČTK/AP

Ruští vojáci připravují na místě havárie k přepravě do Ruska osobní věci cestujících, kteří zemřeli při zřícení Airbusu A321.

Článek

„Rádi bychom zdůraznili, že se jedná se o preventivní opatření, jež bylo přijato na základě nově zjištěných skutečností, a že úzce spolupracujeme s aerolinkami, kterých se to týká,“ cituje BBC mluvčího britského kabinetu.

Ruský Airbus A321 se za dosud nevyjasněných okolností zřítil v sobotu nad egyptským Sinajským poloostrovem. Nikdo z 224 lidí na palubě tragickou nehodu nepřežil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry trosek zříceného ruského Airbusu A321Video: Reuters

Zmiňované opatření by se podle Downing street mohlo dotknout asi dvou tisíc britských občanů, kteří v Egyptě tráví dovolenou. Vláda je proto vyzvala, aby kontaktovali přepravce a řídili se jejich pokyny.

Podle egyptského korespondenta BBC Richarda Westcotta panují „jisté pochyby” o bezpečnostních kontrolách na letišti Šarm aš-Šajch. Opatření přijatá egyptskými bezpečnostními složkami proto na místě zkontrolují britští experti.

Britský ministr dopravy Patrick McLoughlin vysvětlil novinářům, že odložení plánovaných letů umožní odborníkům ze Spojeného království zjistit, zda jsou „na místě odpovídající kontroly”.

Příčina tragédie zůstává nejasná

O příčině neštěstí zatím nebyla vydána oficiální zpráva.

Egyptská média nicméně zveřejnila informaci, že podle analýzy datových záznamů způsobil katastrofu výbuch jednoho z motorů. [celá zpráva]

Tamní ministerstvo civilní dopravy potvrdilo, že obsah černé skříňky s parametry letu byl dešifrován, o výsledku se ale nezmínilo.

O moc sdílnější nejsou ani Britové. „Nemůžu s jistotou říci, co za nehodou letadla stojí, ale nabyli jsme podezření, že za jeho pádem může stát výbušné zařízení,“ zopakoval ministr dopravy McLoughlin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám