Hlavní obsah

Vyzývavé šaty u nás neznamenají sex. Dánsko chce pro migranty sexuální výchovu

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Některé dánské politické strany chtějí do kurzů dánštiny zařadit i lekce sexuální výchovy. Stane se tak v reakci na vysoký počet znásilnění, jichž se dopouštějí přistěhovalci a jejich potomci, napsal deník Metroexpress.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Mezi migranty je hodně mladých mužů. Chování žen v Evropě si mohou vysvětlovat jinak, než je na kontinentu zvykem

Článek

V letech 2013–14 tvořili ­34,5 procenta ze všech jednotlivců obviněných ze znásilnění právě migranti a jejich potomci, ačkoli představují jen necelých 12 procent obyvatel. Inciativa vznikla poté, co tři Eritrejci minulý víkend znásilnili 25letou krajanku ve městě Hjørring.

Zastánci navrhovaného kroku poukazují na jeho úspěch v sousedním Norsku.

„Vysvětlují si špatně signály žen“

Žadatelé o azyl a utečenci se od roku 2011 v pětihodinových kurzech učí mimo jiné i to, že pokud ženy v Norsku pijí alkohol nebo si oblékly vyzývavé šaty, nejde automaticky o pozvánku na sex, a že polibek neznamená souhlas se sexem.

„Hovoříme s nimi o postojích vůči sexu a vysvětlujeme norské právo. Někteří azylanti se domnívají, že Norsko je velmi liberální země, pokud jde o sex, a vysvětlují si špatně signály žen. Říkáme jim, že pokud žena říká ne, znamená to ne,“ řekla Linda Hagenová, šéfka organizace Hero Norge, která v Norsku provozuje 34 azylových center.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám