Hlavní obsah

Rakousko postaví kvůli migrantům hraniční plot

Vídeň
Aktualizováno

Rakousko postaví na zelené hranici se Slovinskem „technickou bariéru“, která mu umožní mít pod kontrolou proud tisíců běženců přicházejících denně na jeho území. Ve středu to podle agentury APA uvedla ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Migranti v rakouském Spielfeldu u hranic se Slovinskem

Článek

„Objednala jsem plány zvláštních stavebních opatření. Přirozeně je to také o plotu,“ uvedla rakouská ministryně pro rozhlas Ö1 po návštěvě hraničního přechodu Spielfeld. Dodala také: „Zdejší situace se vyvíjí obzvláště dynamicky. Hranici denně překračovalo 3000 až 8000 lidí. Musíme se ale připravit (na možný nárůst) na 12 000“.

Podrobnosti o rozsahu výstavby plotu a termínech Miklová-Leitnerová nedoplnila. Hraniční přechody ale uzavírat nemíní, zajistit se má pouze zelená hranice mezi Rakouskem a Slovinskem.

Mluvčí Evropské komise Natasha Bertaudová podle ČTK řekla, že evropská exekutiva nebyla o podobném záměru informována. Její předseda Jean-Claude Juncker ale plánuje odpoledne o vývoji hovořit s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci na Slovinsko chorvatské hranici Video: Reuters

Do Evropské unie letos dorazilo přes 700 000 uprchlíků a migrantů. Většina proudí přes Balkán a Rakousko do Německa.

Slovinsko se po uzavření maďarsko-chorvatské zelené hranice stalo hlavní tranzitní zemí. Maďaři předtím postavili plot také na hranici se Srbskem, za což si vysloužili kritiku partnerů z EU včetně Rakouska.

Slovinsko v úterý ohlásilo, že se v současnosti na jeho území nachází okolo 14 500 běženců a další jsou na cestě z Chorvatska.

Rakousko kvůli přílivu migrantů v úterý kritizoval premiér sousedního Bavorska Horst Seehofer, Vídeň podle něj tok běženců dostatečně nekoordinuje.

Současná uprchlická krize je největší od konce druhé světové války.

Reklama

Související články

Proud migrantů přes Slovinsko neslábne

Více než 4200 migrantů překročilo v noci na sobotu hranici mezi Chorvatskem a Slovinskem S odvoláním na místní policii o tom informovala agentura DPA. Od...

Výběr článků

Načítám