Hlavní obsah

Proud migrantů přes Slovinsko neslábne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Více než 4200 migrantů překročilo v noci na sobotu hranici mezi Chorvatskem a Slovinskem S odvoláním na místní policii o tom informovala agentura DPA. Od minulé soboty, kdy se Slovinsko stalo novou tranzitní zemí na balkánské trase, přes dvoumiliónový stát prošlo téměř 52 000 lidí.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Migranti jdou po kolejích poté, co v Rakousku odešli u uprchlického tábora Spielfeld při slovinských hranicích.

Článek

Malou slovinskou příhraniční obcí Rigonce, která má jen asi 170 obyvatel, prošlo od pátku do rána podle místní tiskové agentury STA asi 13 000 lidí, mezi nimi řada žen a dětí. V obci Šentilj na slovinsko-rakouské hranici nyní čeká na možnost pokračovat v cestě na západ Evropy asi 4000 lidí. Většina z nich chce podle agentury DPA do Německa.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Rakouský policista se psem se snaží udržet pořádek, když migranti opustili tábor ve Spielfeldu.

Na druhé straně hranice v rakouském Spielfeldu strávilo noc v provizorních stanových táborech asi 2000 lidí, informovala agentura APA. Do rakouské spolkové země Štýrsko, která se Slovinskem hraničí, přišlo podle místní policie během pátku asi 5000 až 6000 migrantů.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Migranti v rakouském Spielfeldu u hranic se Slovinskem

V místních lidech narůstají obavy, uvedl starosta Spielfeldu Reinhold Höflechner. Jedním z důvodů je podle něj to, že někteří uprchlíci prorazili v noci provizorní ploty kolem stanových táborů a na cestu do Německa se vydali po dálnici na vlastní pěst.

Asi 1500 migrantů přespalo také v táborech v rakouské spolkové zemi Korutany. V ranních hodinách úřady začaly s jejich přepravou k německé hranici. V jednom z korutanských záchytných zařízení drželi v pátek podle listu Kleine Zeitung někteří migranti hladovku. Chtěli si tak vynutit rychlejší cestu dál do Německa.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Chorvatští policisté střeží hranici se Srbskem, před kterou čekají migranti.

Bavoři si stěžují

Chování Rakouska v migrační krizi kritizoval v rozhovoru poskytnutém deníku Bild bavorský ministr financí Markus Söder. „Způsob, jakým uprchlíky do Německa nechávají jen tak beze všeho projít, je nepřijatelný,” uvedl. Podle něj by německé úřady měly Rakousku zadržené migranty posílat zpět, aby si tím vynutilo dodržování platných pravidel.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Migranti na hranici mezi Srbskem a Chorvatskem u Berkasova

Přísnější zákony v Německu

V Německu vstoupily v sobotu v platnost nové zpřísněné azylové zákony. Opatření mimo jiné rozšiřují počet takzvaných bezpečných zemí, jejichž občané nemají na azyl nárok, a to o Albánii, Kosovo a Černou Horu.

Prodlužuje se také pobyt v azylových táborech ze tří na šest měsíců a urychluje se azylové řízená

První deportace neúspěšných žadatelů se očekávají již začátkem příštího týdne. Konat se budou i přes zimu. Odvážet je budou vojenská letadla. [celá zpráva]

Německý Spolkový sněm zmíněné azylové zákony přijal před týdnem a původně měly začít platit až 1. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám